Muzikál podle filmové předlohy Zdeňka Podskalského s písněmi Karla Svobody a Jiřího Štaidla byl na nádvoří gotického hradu uveden poprvé po 45 letech v létě 2016 při příležitosti 700. výročí narození Karla IV. Původně limitované uvádění bylo díky úspěchu u diváků několikrát prodlouženo. "Představení je vyprodané třetí rok a už nyní nemáme na léto žádné vstupenky," uvedl Sidovský.

Inscenace se odehrává nejen na jevišti, ale také na hradbách, v oknech purkrabství a mezi publikem. "Nádvoří je specifický prostor a poskytuje nám návrat ke kouzlu středověkého divadla," uvedl režisér Václav Knop.

Kromě Hany Holišové, která byla za svůj výkon v roli Elišky nominována na Cenu Thálie, v Noci na Karlštejně hrají Daniel Bambas, Pavel Vítek, Jan Kříž, Regina Rázlová, Miloslav Mejzlík, Roman Tomeš, Ivana Korolová, Tomáš Smička, Václav Knop, Lukáš Kunst, Petr Ryšavý, Martin Hubeňák a další. Nově se v úloze císařovny představí Marie Křížová, která se bude alternovat s Hanou Holišovou.

Výtěžek z benefičního představení byl loni věnován na opravu nástěnných maleb v kostele Panny Marie v Mariánské věži. "Díky tomuto výtěžku už započaly restaurátorské průzkumy celého kostela, aby mohly být fresky opraveny," uvedl náměstek kastelána Lukáš Kunst.

Gotický hrad Karlštejn založil Karel IV. v roce 1348. Mezi českými hrady zaujímal zcela výjimečné postavení. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v republice.

Fotogalerie
6 fotografií