Hercova hospitalizace zasáhla zřejmě nevíce jeho domovskou scénu Činoherní klub, kde měl Dulava v pátek 16. února vystupovat ve hře Bůh masakru. Ovšem program se musel narychlo měnit. „Z důvodu onemocnění Jaromíra Dulavy jsme nuceni zrušit představení 16. února 2018 – BŮH MASAKRU," uvedla pražská scéna na svých webových stránkách.

Podobně muselo improvizovat i Divadlo Palace,  která měla v úterý 20. února od 19 hodin uvést hru Velká zebra s Ondřejem Vetchým (55). „Představení Velká zebra jsme nucení přesunout ze zdravotních důvodů," vzkázalo Blesku divadlo. Na webu pak má uvedený i náhradní termín 21. dubna od 14 hodin.

V této komedii kromě Dulavy hraje i herečka Martina Hudečková (54), která potvrdila informace o vážném stavu svého kolegy. „Lála musí na operaci srdce,“ přitakala smutně. Nejprve ho prý trápily potíže s dýcháním a občas i bolení a pálení na hrudi. „Všechno to nejdřív vypadalo jako nějaké onemocnění horních cest dýchacích, jako nějaká chřipka,“ uvedla česká dabérka Baby z Hříšného tance.

Ovšem lékaři pak přišli na to, že se jedná o nemocnou srdeční stěnu neboli hypertrofickou kardiomyopatii, což je těžká porucha funkce srdce. Projevuje se zbytněním srdečních stěn (z obvyklých 10 mm na dvojnásobek i víc)a u většiny pacientů nemoc nemá roky žádné příznaky, případně jen mírné příznaky jako dušnost při zvýšené námaze. Ovšem v desetině případů se nemoc může projevit srdeční zástavou a náhlou smrtí.

U herce známého například z filmu Sebelmilenec se Simonou Stašovou (62) nemoc propukla už v polovině ledna, kdy denně režisérským okem sledoval v Divadle Palace hru Pension pro svobodné pány a zkoušel s herci. „Inscenaci už kvůli nemocnému srdíčku nemohl dozkoušet. A nezúčastnil se ani premiéry. Bylo nám to za něho líto, protože tím žil,“ doplnila Hudečková.

I když si Dulava bude muset ještě na návrat do divadla počkat, měl štěstí v neštěstí, jelikož po zákroku se mu zřejmě uleví. Srdce by po operaci mělo fungovat již bez ohrožení hercova života. Ovšem se zákrokem zatím lékaři čekají, až se jeho zdravotní stav stabilizuje.

VIDEO: Dobře na tom v současnosti není ani bavič Petr Novotný.  60 hodin na ARO v umělém spánku a boj o život!

Video
Video se připravuje ...

Bavič Petr Novotný (70) bojuje o život: 60 hodin na ARO v umělém spánku! Tereza Kühnelová

 

Fotogalerie
35 fotografií