Původem Liberečák se s rodinou přestěhoval na pražský Žižkov v deseti letech a s hlavním městem se dokázal sžít velmi rychle. Když se začal projevovat jeho velký sportovní talent, nikoho by tehdy nenapadlo, že v něm zraje osobnost největšího českého komika všech dob…

Vlasta Burian byl mimořádným sportovním talentem, skvěle se vyjímal coby tenista, exceloval v hokeji i v boxu. Dokonce si vyzkoušel vrcholovou sportovní kariéru, když nějaký čas coby brankář chytal za ligový fotbalový klub AC Sparta. Přesto ale stále více tíhl k divadlu. V cestě mu stál pouze umíněný úřednický tatínek, kterému se představa synovy komediantské dráhy ani trochu nezamlouvala.

Jak říkají historické zdroje, táta Vlasty Buriana povolil jednoho večera v jedné nejmenované hospodě, že syn přítomným hostům mohl předvést brilantní komediální číslo. Teprve tehdy mu došlo, že by bylo pošetilé stát mu v cestě. Nedlouho poté již následovaly maličké role ve významných pražských divadlech, například vinohradském nebo Švandově, a také v mnoha kabaretech. Jeho hvězda začala strmě stoupat.

Ve 20. letech minulého století se kariéra Vlasty Buriana rychle rozvíjela. Založil si vlastní divadlo, které prakticky od svého spuštění praskalo ve švech, natočil čtyři němé filmy a za svou slavnou hereckou éru se objevil v téměř čtyřech desítkách mluvených filmů – samozřejmě v naprosté většině z nich jako hlavní hvězda zastiňující všechny ostatní. Netrvalo dlouho a Vlasta Burian se stal opravdovým králem komiků.

Burianovy honoráře mnohonásobně převyšovaly platy ostatních hereckých hvězd, údajně až desetkrát, sekundanty v divadle i na plátně dělaly Burianovi ty největší hvězdy své doby. Vlasta Burian si jako opravdová superstar dokázal užívat života – měl drahé koníčky, luxusní bydlení, rozmazloval svou ženu – zkrátka si žil na vysoké noze. Jeho jméno bylo mnohdy spjato i s reklamou, pojmenovali po něm bonbony, ale také třeba druh růží.

Jak už to u komiků často bývá, zatímco na jevišti baví davy diváků, doma s nimi příliš mnoho legrace není. Vlasta Burian nebyl výjimkou. V soukromí se mu často střídaly nálady, trpěl stavy melancholie, a dokonce se u něj objevovaly maniodepresivní projevy. Jakmile ale vstoupil do svého divadla nebo před filmovou kameru, chmury byly pryč.

Jeho největší oporou byla žena Františka, kterou láskyplně oslovoval Nino. Byla jeho největší obdivovatelkou a věrnou divačkou. Nechyběla na žádném představení, a dokonce i ve stavech nemoci poslouchala hru alespoň přes telefon, který nechal Burian zabudovat přímo na jevišti. Podle některých pramenů přežila Nina svého krále komiků jen o několik týdnů.

Druhá světová válka byla příčinou pádu mnoha slavných osobností první republiky. A Vlasta Burian mezi ně patřil taky. Jakožto opravdový boháč, slavný herec, který si užíval veřejně peněz i popularity, se stal obětí závisti a po válce byl obviněn z kolaborace s Němci. Přestože se dokázal obhájit před soudem, jeho osud byl zpečetěn. Následoval tvrdý pád, zákaz veřejného hraní a z bohatého krále komiků se na několik let stal poslíček v horách a pomocník v kuchyni. I když se Burianovi podařilo na stará kolena vrátit zpět na jeviště, pohled na staříka s podlomeným zdravím už zdaleka nebyl veselý.

Burian si přivydělával na podřadných estrádách, v poslední fázi života už kvůli problémům s nohama musel hrát vsedě. Přesto se ještě v několika filmech objevil, jeho výbušný improvizační humor byl už ale pryč. Jakkoli si s ním osud krutě zahrál, Burian odešel jako opravdový král komiků. Své poslední představení odehrál se silným zápalem plic a v blízkosti své milované Niny, v klidu domova, odešel na věčnost v lednu 1962. O tři desetiletí později byl díky iniciativě historika Vladimíra Justa rehabilitován. O Vlastu Burianovi vzniklo několik střihových filmů, z nichž jeden právem nesl název Král komiků.

Filmové klenoty Vlasty Buriana

  • C. a k. polní maršálek
  • To neznáte Hadimršku
  • Lelíček ve službách Sherlocka Holmese
  • Ducháček to zařídí
  • Anton Špelec, ostrostřelec
  • Tři vejce do skla
  • Katakomby
  • Přednosta stanice
  • Revizor
  • U pokladny stál...

VIDEO: Výstava v Tančícím domě: Prohlédněte si 13 komnat První republiky

Video
Video se připravuje ...

Výstava v Tančícím domě: Prohlédněte si 13 komnat První republiky Jan Klepárník

Fotogalerie
23 fotografií