Říká se, že každá herečka si chce alespoň jednou za život zahrát princeznu. Platí to i u vás?

Jako malá jsem si na princeznu hrála, to ano. Nikdy jsem ale nepřemýšlela nad tím, že bych po ní jako herečka toužila. Když přišla nabídka na vánoční pohádku Nejlepší přítel, tak jsem si řekla, super, ještě to do třicítky stihnu. Co si budeme povídat, přece jen už mi není osmnáct. (smích)

Jak se Slovenka dostane do české vánoční pohádky?

S režisérem Karlem Janákem se známe už dlouho, natáčeli jsme spolu film 10 pravidel jak sbalit holku, pak jsme se potkali ještě při jiné práci, a když Karel hledal princeznu, tak si na mě vzpomněl.

Nebyla při natáčení na překážku vaše slovenština?

Byla, a velká! Celé natáčení jsem mluvila česky, tedy snažila jsem se. Dokonce mi byla přidělena i koučka, která do mě tu češtinu vtloukala, ale všechno se dělo tak rychle, že to nakonec bude slovenská komtesa s krásně nadabovanou češtinou.

Jaká je ta vaše Rézinka?

Velmi milé a dobrosrdečné děvče, které se kamarádí s kuchařkou Marjánkou a občas je to i pěkné třeštidlo. Žije na zámku se svým lakomým strýčkem a snaží se, aby se z něj stal lepší člověk. Do toho se ještě zamiluje do Ondry a tím začne příběh jejich lásky.

Byla jste při natáčení pohádky z něčeho překvapená?

Úžasné bylo sledovat všechny ty kostýmy a prostory, ve kterých jsme natáčeli. Celá výprava byla fantastická, štáb udělal obrovský kus práce a za to si jich nesmírně vážím. Jinak nejtěžší na natáčení je samozřejmě sladit se s počasím. Abyste měli slunce nebo déšť, když ho potřebujete. Vždy to bylo samozřejmě naopak. No a taky práce se zvířaty. Na tu je třeba čas a trpělivost. Měli jsme tam třeba kozly, které bylo zapotřebí vždy přesně připravit na záběr, aby dlouho nečekali a nesvítilo na ně moc dlouho slunce.

Jaké bylo natáčení s Hanou Vagnerovou, Jiřím Lábusem nebo Františkem Němcem?

Nejvíc jsem se na place potkávala s Hankou Vagnerovou, se kterou se znám dlouho a konečně se nám podařilo společně si zahrát. Hanka je skvělá, hodně jsme si povídaly, nasmály se a myslím, že nám spolu bylo fajn. Největší zážitek mám ale asi z pana Jiřího Lábuse, který mi hrál strýčka. Je to fantastický herec a neuvěřitelný komik. Velmi laskavý a pokorný člověk. Toho, že jsem měla možnost ho potkat, si velice vážím.

Většina hereček, když oblékne princeznovskou róbu, nezáří štěstím. Co vy?

Přesně! Šaty jsou to krásné, ale neuvěřitelně nepraktické. Nedovedu si vůbec představit, jak v tom mohly ty princezny kdysi chodit! Já se nejlépe cítím v džínách a mikině a tahle princeznovská výbava bylo pro mě celkem peklo.  

Našla jste nějaké vychytávky, jak s těmi róbami zacházet?

Hlavně jsem se na to musela pokaždé psychicky připravit. (směje se) Vždy bylo třeba dávat pozor, abych se nikde nezachytila, nepřišlápla si je nebo mi na ně nestoupl někdo jiný. Párkrát se mi stalo, že jsem se měla pohnout, a kolegové mi stáli na šatech, takže jsem udělala jen takový ten trhaný pohyb a zůstala stát na místě. Pokaždé jsme se pak smáli a záběr se musel opakovat. Když jsem měla třeba i krátkou pauzu, okamžitě jsem šaty sundávala. Nesměly se zničit a taky abych se mohla v pohodlí nadechnout.

Bylo něco, co jste se jako Rézinka musela naučit?

Ani ne, nebyla zase až tak akční. Tancovali jsme, to ano. Ale když jsem tančila s vítězem StarDance, tak jsem se absolutně spoléhala na to, že mě Zdeněk Piškula povede. (směje se)

VIDEO: Zdeněk Piškula: O přítelkyni stále mlží! Ale zájem je o něj obrovský!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Piškula: O přítelkyni stále mlží! Ale zájem je o něj obrovský! Blesk TV

Slyšela jsem, že jste měla v době natáčení narozeniny a kolegové si pro vás připravili krásné překvapení…

V ten den mě moji kolegové a přátelé ze štábu obdarovávali od rána dárky, až to skončilo večer nádhernou kyticí. Zkazil to jen déšť na konci natáčení, já byla celá promoklá a komtesu jsem tedy ani zdaleka nepřipomínala. Ale kytice to byla nádherná.

Vaším »princem« byl Zdeněk Piškula. Prozraďte nám na něj něco…

Musím říct, že jsem se ze začátku bála našeho věkového rozdílu, přece jen je téměř o deset let mladší, ale bylo to úplně zbytečné. Zdeněk je velmi milý a talentovaný, taky pozorný a vnímavý k ženám. Zdeněk je opravdu super kluk a podporoval mě i v té mé snaze mluvit česky.

Zvládla jste všechny scény sama, bez pomoci kaskadérky?

Nic tak dramatického se Rézince nestalo, aby byla potřeba kaskadérka. Jen jeden pád ze schodů, ale ten jsem zvládla sama.

Pokolikáté vlastně hrajete v pohádce?

Je to moje druhá. Hrála jsem už služku Marii v Sedmeru krkavců od Alice Nellis.

Jak v soukromí trávíte vánoční svátky?

V kruhu nejbližších. Vaříme, pečeme… Myslím, že je to taková klasika. Potkáváme se s rodinou, odpočíváme, dáme si nohy na stůl a užíváme si jeden druhého. Sice nejsem úplně vánoční typ, ale ten pocit, když jsme všichni spolu a překřikujeme se, mě vždycky zahřeje. A taky samozřejmě koukáme na pohádky.

Která je vaše nejoblíbenější?

Tři oříšky pro Popelku, to je moje srdcovka.

A který herec je pro vás princem na doživotí?

Asi Pavel Trávníček – když miluji tu Popelku.

Co by podle vás nemělo v žádné pohádce chybět?

To je jasné, přece šťastný konec!

VIDEO: Kristína Svarinská bude letošní novou vánoční princeznou. Splní se jí sen a nahradí Popelku?

Video
Video se připravuje ...

Tahle kráska bude letošní novou vánoční princeznou. Igor Březina / BPŽ

 

Fotogalerie
31 fotografií