Zdravotní potíže oblíbeného herce a nepřekonatelného vypravěče a komika sužovaly již od 70. let. To mu ale nezabránilo v tom natočit řadu nezapomenutelných filmů. Mezi nimi i pohádky Jak se budí princezny či Princ a večernice. Zatímco v první jmenované hrál věčně hladového sluhu Matěje, v druhé měl coby moudrý král plno starostí se synem a třemi dcerami na vdávání.

Jednu z nich si zahrála i Ivana Andrlová (57), která prozradila, že kvůli Menšíkovi se muselo občas zastavit natáčení. „Prostě se točilo, točilo, najednou se přerušilo, on šel vedle, píchnul si injekci a jelo se dál,“ popisovala herečka.

Ještě děsivější vzpomínky má princ z pohádky Tři oříšky pro Popelku Pavel Trávníček (67). „Musím říct, že jsem mu píchnul také injekci, i když nejsem zdravotní sestra. On mě ale dirigoval, jak to mám dělat,“ vyprávěl po letech. Nebyl ale jediný, Menšíkovi totiž při záchvatech pomáhali i další kolegové, například kamarád Lubomír Kostelka (90), Lenka Termerová (70), Václav Postránecký (74) či známý sexuolog MUDr. Miroslav Plzák (†85).

Během natáčení pohádky Dívka na koštěti pak musel Vladimír dokonce do špitálu! „Ráno se kolikrát řeklo, musíme počkat na pana Menšíka, on byl přes noc v nemocnici. Tak jsme věděli, že to není vůbec žádná sranda,“ vzpomínala představitelka Saxany Petra Černocká (68).

VIDEO: Petra Černocká na pohřbu Ivo Pavlíka: Heidi nezůstane sama!

Video
Video se připravuje ...

Petra Černocká na pohřbu Ivo Pavlíka: Heidi nezůstane sama! David Turek, Lukáš Červený

Opravdu špatně na tom rodák z Ivančic byl v roce 1986, jen dva roky před smrtí. Bylo mu tak zle, že dokonce odmítl roli moudrého vychovatele Matěje, kterou mu přitom psali na tělo. „Jeho zdravotní stav před začátkem natáčení nebyl takový, aby roli, v níž se i šermuje, zvládl,“ uvedl pamětník z Kavčích hor.

Režisér Jiří Adamec (69) ho tak musel nahradit zpěvákem Karlem Černochem (†64), bez nějž bychom si dnes možná ani pohádku nedovedli představit. Navíc jako snad jediný v Co takhle svatba, princi? odzpíval své pěvecké party sám. Za Bělu v podání Ivany Andrlové totiž zpívala Iveta Bartošová (†48), Miroslava Vladyku (58) alias prince Davida zase Marcel Zmožek (52).

Královně Jiřině Bohdalové (86) v písničkách propůjčila hlas Jitka Zelenková (67), Jaroslavě Kretschmerové (62) coby princezně Brigitě pak Marcela Holanová (66) a Jarmile Švehlové (61) coby nezapomenutelné princezně Babetce zase se zpěvem »pomohla Heidi Janků (55). Pokud si pohádku nechcete nechat ujít a sami se o tom přesvědčit, stačí na Štědrý den od 7:35 naladit ČT1. Druhý díl Ať přiletí čáp, královno!, kde už kromě Černocha zpívala svým hlasem i Andrlová, následuje v 9:10.

VIDEO: Jaký byl Menšík v soukromí? I když byl nemocný, chrlil vtipy!

Vánoční pohádky
Autor: Blesk

Fotogalerie
55 fotografií