„Já jsem nesmírně šťastná, mám Ivana, mám nesmírně hezký vztah a mám čtyři děti, a to je prostě paráda,“ uvedla hvězda připravovaného snímku Děti samotářů v pořadu Českého rozhlasu Noční Mikrofórum. Jenže čas od času svému štěstí přestává věřit a propadá se do nejtemnějších zákoutí své mysli.

Můžou za to deprese, s nimiž už řadu let zápasí. „Já třeba vím, když to přichází, tak se začnu proměňovat, začnu být hodně popudlivá, agresivní, unavená, přestanou mě ty věci bavit a celé to stojí za prd,“ popisuje těžké chvíle Klára. „V tom stavu, kdy to přijde, nejde přemýšlet o nějaké své hodnotě, protože v tu chvíli já sama pro sebe hodnotu nemám.“

„Pak se zvýší dávky antidepresiv a zaberou, tak se člověk vrací do normálního stavu, řekla bych sám do sebe, do své osobnosti,“ líčí herečka, která bude už asi navždy brát prášky a moc dobře ví, co deprese obnáší, přesto se s nimi nedokáže smířit. „Vždycky si myslím, že to zvládnu sama. Léky tedy už nevysazuji, to jsem zkoušela a to je špatné, ale vždycky si myslím, že to zvládnu. A nikdy to nezvládnu.“

Dokonce o sobě pak začne vždy pochybovat. „Vždycky se ptám, proč jsem to nezvládla, že jsem opět zklamala, opět jsem to prostě nedala.“ Ani opakované vysvětlování od lékaře, že její situace je stejná jako zlomená noha, kterou si také bez sádry nevyléčí, ji nepřesvědčí.

VIDEO: Klára Trojanováv době, kdy čekala čtvrté dítě

Video
Video se připravuje ...

Klára Trojanová je počtvrté těhotná, ale detaily tají Jan Jedlička

Když se tak nemoc zase ozve, nejradši by prý nebyla na světě. Pokaždé ji navíc napadne i myšlenka, že její muž Ivan by se měl lépe s někým jiným. „Je to těžké i pro partnera. Je to nehmatatelné, není to vidět,“ říká o manželovi, který nejprve nechápal závažnost situace. Snažil se jí radit, povzbuzovat ji a dělat legraci. „Jenže ono se to pak ještě zhoršuje, protože se člověk cítí méněcennější a méněcennější a neschopnější a neschopnější, takže se propadá do větších a větších hlubin,“ vysvětlila Pollertová-Trojanová.

Nakonec se držitel několika Českých lvů poradil s lékařem a vše pochopil. Jiné páry by možná takovou zkoušku nezvládly, je ale spojuje početná rodina a navíc i výjimečný vztah. „Myslím si, že máme velmi silné pouto, že jsme na sobě opravdu velmi závislí a že se milujeme,“ míní maminka čtyř synů. „Já se je snažím do toho nějak nezatahovat, ale vůbec to netajím, už to vědí. Poznají, že je mi špatně, že jsem unavenější. Ale nějak to nerozebíráme,“ vypráví.

Poprvé se deprese v jejím životě objevily krátce po narození dvou starších synů, kteří jsou dnes již na prahu dospělosti. Zřejmě za vším stála únava. „Co by to bylo jiného po dvou dětech. Ještě jsem byla v takovém pracovním zápřahu celkem,“ myslí si brunetka, kterou jsme mohli vidět ve filmu Jedna ruka netleská. „Poznala to moje sestra, která si něčím podobným prošla, takže věděla, o co jde. A když viděla, že pláču u toho, že jí vracím časopis, tak říkala: ‚A konec!‘ A už volala panu doktorovi a druhý den jsem jela,“ zavzpomínala v Českém rozhlase.

„Já vůbec nevím, jak jsem to přijala a pochopila, já jsem jenom brečela a brečela a dali mi prášky. Ty jsem začala jíst a asi to přišlo pak postupně, že jsem si začala uvědomovat, že jsem začala pronikat do toho, co to je,“ dodala s tím, že dřív byla vždy pozitivní a měla spoustu energie. Proto pro ni i její přátele bylo dost těžké přijmout, co se s ní vlastně děje.

VIDEO: Trojana uvidíme na Štědrý den v pohádce Anděl páně 2. Co se při natáčení nedařilo?

Video
Video se připravuje ...

Zapomnětlivý Bartoška, zpívající Trojan: Pokažené záběry z Anděl Páně 2! Falcon

 

 

Fotogalerie
50 fotografií