„Když je někdo autita, je divný a patři na okraj společnosti, protože nic neumí," to je podle Kateřiny většinový názor na autismus, založený na nedostatku informací. „Mnozí lidé asi úplně netuší, co znamená autismus," uvedla v rozhovoru pro magazín Esprit modelka, která proto spolu s otcem založila nadaci AutTalk, která má za cíl šířit osvětu o problematice autismu a pomáhat i rodinám s dětmi, které jsou tímto způsobem postižené. 

Tato neurovývojová porucha se projevuje tak, že má jedinec problémy se začleněním do společnosti a komunikací. „Má svůj svět a nevnímá obyčejné situace tak jako běžný člověk," vysvětluje brunetka. Kvůli tomu nejsou autistické děti soběstačné a péče o ně je tak často velmi náročná. „Je to tak vyčerpávající, že se kvůli tomu rodiny často rozpadají, kdy to třeba jeden z rodičů neunese.“

To je ostatně případ i Katčiny rodiny. Když byla v pubertě, její rodiče se rozvedli a tatínek se znovu oženil a s novou ženou zplodil právě Radovana a ještě mladší dcerku Miriam. Když se ukázalo, že je chlapeček autista, jeho matka od rodiny odešla. „Odmítla se o něj starat, což pak vedlo k rozvodu,“ potvrdila Sokolová s tím, že její tatínek dostal dítě do výhradní péče. 

Radovan se přitom prý zpočátku vyvíjel normálně. „Zpravidla se autismus začne projevovat okolo dvou let, kdy se děti začínají sociálně integrovat, začínají mluvit – tam je to poprvé vidět. V té době začal mít problémy i Ráďa. Pak přišly i potíže, jako jsou horečky a jiné zdravotní problémy.“ Chlapeček přestal mluvit a posléze mu byl diagnostikován nízkofunkční autismus, tedy jedna z nejtěžších forem této poruchy. „Bylo to těžké zjištění. Na jednu stranu i úleva, protože člověk alespoň ví, co se vlastně děje, co mu je," svěřila se Miss České republiky 2007.

VIDEO: Kateřina Sokolová o autistickém bratrovi: Nemluví a má záchvaty!

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Sokolová o autistickém bratrovi: Nemluví a má záchvaty! Markéta Reinischová, Petr Soukup

S nevlastním sourozencem se často vídá. „Zrovna teď o víkendu jsem za ním ale byla a měl výbornou náladu. Byl milý a pusinkoval mě, to bylo hezké," usmívala se. Ovšem ne vždy je všechno zalité sluncem, jelikož chování autisty je nevyzpytatelné a může se ve vteřině změnit.

„Ráďa nejí červené věci kromě jablek, nemá rád hodně lidí či velký ruch, anebo nesnáší telefonování, z toho úplně šílí,“ vypočítává spouštěče záchvatů Sokolová. Naopak prý Radovan miluje jízdu autem a nechce z něj proto ani vystupovat. „Myslím, že každý autista má nějaké své zajímavosti. Dá se to vypozorovat.“ Naštěstí její tatínek už většinou ví, jak na něj. Zkouší různé typy léčby a dohlíží i na speciální dietu, která Ráďovi také pomáhá.

Stav dítěte se prý dokonce pomalými krůčky zlepšuje. „Dříve míval opravdu hodně záchvatů, například začne vydávat různé zvuky, začne se kousat do ruky nebo skákat na kolena, někdy i mlátit hlavou do zdi… Je to opravdu silné. V podstatě si u takového záchvatu ubližuje. Teď už jich má naštěstí méně, je mnohem klidnější," popisuje Radovanovy pokroky.

„My bychom nyní byli rádi, kdyby začal mluvit. To je opravdu alfa a omega všeho," přála by si kráska. Přitom její bráška některým slovům rozumí a dokonce reaguje. Jinak s ním ale většinou komunikují pomocí piktogramů. „Kéž by se zlepšil alespoň do té míry, aby byl soběstačný," dodala pro Esprit Kateřina, která se naděje na Radovanovo uzdravení nevzdává. Slyšela už o případech, kdy se autisté zvládli začlenit do společnosti. Bohužel ji ale děsí takové příběhy, v nichž se autismus v pubertě ještě zhoršil a vedl až k agresivitě.

VIDEO: Kateřina Sokolová v botičkách za 27 tisíc: Modeling mi otevřel dveře do zahraničí!

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Sokolová v botičkách za 27 tisíc: Modeling mi otevřel dveře do zahraničí! Kristýna Léblová, Petr Soukup

 

Fotogalerie
45 fotografií