„Teď se mi nechce nic říkat o Vláďovi, protože zrovna podepisuji nástupní papíry do nemocnice. Nezlobte se, mám teď úplně jiné myšlenky,“ řekl deníku Aha! herec, který se musí postavit nepříjemné chorobě.

„Má to takový podivný název Polymyalgia rheumatica,“ prozradil název  onemocnění, které se velmi těžko zjišťuje a mnohdy se splete s jinými onemocněními. „Nevím, jak dlouho tu budu. Ještě mě přijímají, odpovídám na nějaké otázky. Hovořit o tom je tedy předčasné. Moc bych si přál, abych byl co nejdříve z nemocnice zpátky doma,“ zesmutnil Mrkvička.

Smrt Vladimíra Brabce ho velmi silně zasáhla. Byli kamarádi a navíc spolu hráli. „Jinak na Vláďu myslím teď skoro denně. Byl to velkej kamarád…“ dodal sklesle herec, který teď sám bojuje o vlastní zdraví.

Co je Polymyalgia rheumatica?

Polymyalgia rheumatica je zánětlivé revmatické onemocnění, které postihuje především starší populaci kolem 70 let věku. Projevuje se bolestí ramenních a pánevních pletenců a šíjových svalů, je spojené s výraznou ztuhlostí. Nemocný je unavený, hubne, má teploty a deprese. Tato choroba se špatně určuje, její projevy jsou často zaměnitelné s jiným onemocněním. Ženy jsou postiženy dvakrát častěji než muži. Pokud to není řádně léčeno, může se přidružit další nemoc (temporální arteritida), která může vyústit v slepotu. Léčí se především kortikoidy. Včas objevená a léčená nemoc nezanechává na těle postiženého následky, ale podávání kortikoidů má u poloviny pacientů nepříjemné nežádoucí účinky. Část nemocných navíc onemocní revmatem či temporální arteritidou neboli zánětem spánkové tepny.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec: Opustil Prahu a žije u dětí! Jak se mu to zamlouvá? Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií