V pořadu Potomci slavných na Blesk.cz na otce i jeho tragickou smrt zavzpomínal syn Jakub.

Táta pocházel z velmi nuzných poměrů. To taky vysvětluje jeho pozdější příklon ke komunistické straně. Věřil tomu, že po válce nastane obnovení spravedlnosti. Posléze prohlédl, potom, co se tady začaly dít věci, od svého skálopevného přesvědčení ustoupil a po roce 1968 napsal do Lidových novin článek proti ruské okupaci. Přestal slepě věřit,“ říká Jakub Drda.

Pro rodinu prý nastaly těžké časy. „Byli jsme velmi perzekvováni, protože máma i táta na protest vystoupili ze strany. A přestože táta měl napsáno několik scénářů a knih, tak ty už nikdy nevyšly,“ tvrdí Drdův syn. Jan Drda, autor mimo jiné i námětu k pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci, zemřel v pouhých 55 letech.

„Měl několik infarktů, čtvrtý se mu stal osudným. Stalo se to v autě na křižovatce na Dobříši. Naštěstí zrovna stál,“ vzpomíná Drda s tím, že jeho sestra zrovna v tu dobu začínala pracovat jako lékařka právě v nemocnici na Dobříši. „Zavolali ji k případu, a ona našla tátu. Už ho ale nemohla zachránit,“ dodává Jakub Drda.

VIDEO: Podívejte se na pořad Potomci slavných.

Video
Video se připravuje ...

Spisovatel Jan Drda (†55): Smrt za volantem! Infarkt dostal na křižovatce! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

Fotogalerie
16 fotografií