Pro světoznámou pěvkyni je to rána. Podobná, jakou dostal loni Miroslav Donutil (66), když po 23 letech skončil jeho veleúspěšný Sluha dvou pánů. Nemluvě už o tom, že si od nového šéfa činohry Špinara musel vyslechnout, že se jeho kus stal „velikým nacucaným klíštětem, které bylo nutné vykroutit“.

VIDEO: Donutil si ale konec svého představení nenechal líbit a rozhodl se ho hrát po celé republice.

 

Přitom právě kvůli Libuši ohrozila operní diva, která několikrát vystupovala i v newyorské Metropolitní opeře, nejednou své zdraví a samotnou kariéru! „Neměla jsem alternaci,“ vysvětlila Urbanová. „Jednou jsem vystoupila ve vysokých horečkách a pak se mi dýchalo čím dál hůř,“ popisuje situaci před třemi lety.

Nakonec se musela svěřit do rukou specialistů z Vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Operace dutin sice mohla ohrozit barvu jejího hlasu, ale bohužel byla nevyhnutelná.

Riskovala, aby mohla dál vystupovat. Zákrok dopadl naštěstí skvěle. O to hůř se ale Eva nyní cítí, když pro ni zlatá kaplička najednou nemá v opeře roli. „Zpívá se mi dobře, hlas je v pořádku, ale hudební ředitel Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink mi sdělil, že se mnou v novém nastudování Libuše v žádné roli nepočítá,“ svěřila smutně operní pěvkyně.

„Eva Urbanová vystoupí osmého května v derniéře stávající inscenační verze Smetanovy opery Libuše. V nové inscenaci dá hudební vedení Opery prostor nové generaci pěvkyň,“ potvrdil Blesku tiskový mluvčí ND Tomáš Staněk.

Reakce kolegů

Štefan Margita (60), operní pěvec:

„Chápu, jak se asi paní Urbanová momentálně cítí. Evo, ještě přijdou další krásné role, ve kterých zazáříš!“

Martin Chodúr (27), zpěvák:

„Škoda, že už Evu Urbanovou v její životní roli neuvidím! Nic se nemá odkládat, protože pak dopadnete jako teď já...“

 

Fotogalerie
27 fotografií