Za dokonalou proměnou nestojí jen maskéři a kostyméři. Javorský se musel před natáčením proměnit v psychologa, jinak by se prý Burianovi těžko dostal pod kůži.

„Bylo třeba se na něj připravit hodně před natáčením, na placu už čas není,“ přiznal herec. „Proto jsem hodně četl a hodně se díval,“ svěřil Javorský, který v retro seriálu, jehož závěrečný, 6. díl odvysílala ČT v neděli, přímo exceloval!

Přitom skromně přiznává, že i po přečtení desítek knih o králi komiků ví pořád jen málo... „Někteří říkají, že byl »velké dítě«. Existují ale svědectví, že celé hodiny sedával doma – sám jen se svým psem – a koukal takříkajíc do blba.

Dočetl jsem se taky, že byl barvoslepý, viděl jen černobíle. A tahle vada nepůsobí na psychiku dvakrát pozitivně,“ odhalil Javorský v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Přišel rovněž na to, že mají s Burianem i leccos společného. Oba milují nade vše divadlo a jsou dříči. „Jediným z Burianových léků na deprese, možná největším, bylo divadlo, úspěch před publikem. Částečně to tak mám taky, ale asi ne v takové míře,“ svěřil. Javorského role v Bohémě, a hlavně příprava na ni, je toho jen důkazem.

Nechtěl ho hrát...

Buriana hluboce obdivuje, proto se Vladimír dost zdráhal kývnout na nabídku zahrát si ho. „To nejde. To prostě nejde,“ vrtěl hlavou, než ho zlomili. Na Burianových filmech vyrostl a pouští si je dodnes.

„Když jsem byl malý, dávali v neděli v pět hodin odpoledne filmy pro pamětníky. Hltal jsem je, jeho filmy mě dělaly šťastným. Smál jsem se. A to v člověku zůstane, když mu někdo daruje smích. Opravdu ho mám rád,“ vyznal se v Pátku LN.

Herec kraluje u diváků

  • „Mám problém přijímat naše stávající herce v Bohémě jako konkrétní postavy. Ovšem Vladimír Javorský je prostě král, a nejen komiků.“ (Judita)
  • „Pochvala ani ne tak za seriál samotný, je to místy trochu chaotické a mimo realitu, ale za skvělé herecké výkony. Především Vladimír Javorský je jako skutečný Burian.“ (rubín)
  • „Oceňuji řadu skvělých hereckých výkonů, např. pan Javorský je v roli Vlasty Buriana přímo skvostný.“ (Natine)

Fotogalerie
52 fotografií