V pořadu TV Blesk Potomci slavných to Zuzaně Bubílkové (64) prozradil Haškův vnuk Richard Hašek (68). „On totiž odešel od rodiny, když se narodil můj otec, v roce 1912. Na Dálný východ,“ říká spisovatelův vnuk.

V Rusku se Hašek nejen účastnil bojů I. světové války, ale tady se i podruhé oženil. „Jenže se nerozvedl s babičkou Jarmilou, přitom si v Rusku vzal další ženu. Takže tam byla trošku bigamie. On se nerozvedl, proč by to dělal,“ krčí rameny Richard Hašek. V Československu za to Hašek nebyl souzen jen proto, že se mezi zeměmi neuznávaly vzájemné smlouvy.

Složitá rodinná situace mu ani nedovolila dobře poznat vlastního syna. „Když se měli s mým otcem poprvé setkat, to už mu bylo asi deset let, tak mu ani nechtěli říct, že je to jeho táta, protože mu tvrdili, že ten zemřel. Kvůli válce nebyl od roku 1914 k dispozici,“ vysvětluje Richard Hašek s tím, že syna tak spisovatel viděl jen párkrát za život.

Dnes spisovatelova rodina vlastní a provozuje slavný hostinec U České koruny v Lipnici nad Sázavou, kde Hašek zemřel a napsal i většinu slavného Švejka. „Rodina se rozhodla, že ji zrekonstruuje, a teď je z toho zájezdní hostinec. Pracuje tam syn, drží tam pozice. Já držím pozice v Praze. Nebojím se chodit do hospod, spíš je horší odejít, to se stává,“ směje se Richard Hašek. Jablko nepadlo daleko od stromu…

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Vnuk Jaroslava Haška (†39) Richard: Děda byl bigamista! Ale bylo mu to jedno! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Fotogalerie
11 fotografií