Mixu si možná někteří z nás pamatují ze seriálů Ve znamení Merkura (1978), Dnes v jednom domě (1979), Okres na severu (1981) či Rodáci (1988) nebo filmů Jan Hus (1954) a Hrátky s čertem (1956). Jeho nejslavnějším počinem je však snímek Strakonický dudák, v němž ztvárnil titulní roli. Rovněž jsme jeho hlas mohli slýchat v dabingu, například namluvil Tricarda ve filmu Četník ve výslužbě.

I když v jeho velké herecké rodině se téměř každý ženil víc jen jednou, on byl výjimkou. Stihl sice dva románky s kolegyněmi z Národního divadla – Marií Tomášovou (87) a Jarmilou Krulišovou (†83), veselku měl ale jen jednu. S manželkou Věrou, která byla o deset let mladší než on, oslavil dokonce i zlatou svatbu. Poté ale bohužel ovdověl.

Jejich dcera Zuzana Mixová (62) se vydala v tátových šlépějích a také se stala herečkou. Zahrála si třeba v seriálech Redakce či Cesty domů a rovněž působí v dabingu. Její hlas „patří“ například ke Glorii Akalitusové v seriálu Sestřička Jackie. Právě ona se svatbou s Otakarem Brouskem (59) zasloužila o rozšíření klanu. I když se později rozvedla, se známým hercem zplodila syna Ondřeje Brouska (35).

Ten se již stihl proslavit coby herec a hudební skladatel. Za své hudební vzdělání ale vděčí právě dědečkovi Josefu Mixovi. Ten na něj prý často dohlížel. „Už od čtyř let brnkal na piano, tak jsem mu vybral dobrou paní profesorku,“ chlubil se kdysi pyšný děda. „Buď zvídavý a posedlý, jen tak něco dokážeš,“ radil kdysi dávno vnoučkovi, který ho za to v dospělosti zval na koncerty skupiny Monkey Business, v níž působil. Také na koncerty vážné hudby – tu prý miloval.

Sám Mixa si z výdělků pořídil vilku blízko pražské Orionky, kterou posléze z části pronajímal. Ačkoliv se tak v poslední době své profesi nevěnoval, finančně na tom byl i ve stáří poměrně dobře. Zdravotně na tom byl také dobře, ovšem ani jemu se neduhy zcela nevyhnuly. Rok před osmdesátkou ho vážné zdravotní potíže potkaly poprvé. „Šel jsem na výměnu kardiostimulátoru a dostala se mi do těla infekce. Zůstal jsem tehdy v nemocnici tři měsíce,“ svěřil se kdysi herec.

Podruhé už bohužel takové štěstí neměl. Zemřel 9. prosince 2016, příčina jeho skonu zatím není známá. Podle komentujících na jeho profilu na webu ČSFD.cz o smrti informoval ředitel Herecké asociace Jiří Hromada (58) prostřednictvím parte.

Do slavného klanu, jehož byl Mixa hlavou, patří také český dabér Albuse Brumbála Otakar Brousek st. (†89) s manželkou Lukou, dcera Jaroslava (66), rovněž herečka a dabérka (například namluvila šéfovou v seriálu Kobra 11 či Dolores Umbridgeová v Harry Potterovi), její manžel Ladislav Potměšil (71).

Mixův vnuk Ondřej se podobně jako jeho otec Otakar Brousek ženil dvakrát. Poprvé se sestrou Dalibora Gondíka (46) Adélou (43), s níž má dceru Nelu (12). Podruhé se jeho vyvolenou stala dcera československého kosmonauta Vladimíra Remka (68) Anna (36), která se rovněž věnuje herectví a dabingu. Spolu mají Anna s Ondřejem syna Františka (4).

Fotogalerie
26 fotografií