Mnohé Müllerovy fanoušky zaskočilo, když se při koncertu ve Zlíně v roce 2000 svlékl donaha a pokřikoval po divácích. Zanedlouho poté vyšlo najevo, že slovenský zpěvák holduje drogám, konkrétně pervitinu a heroinu.

Následně se interpret hitu Srdce jako kníže Rohan vypařil ze společenského života, zrušil veškerá svá vystoupení a uzavřel se do sebe. Poprvé se přihlásily vážnější zdravotní problémy a nakonec Richard veřejně přiznal, že trpí maniodepresivní psychózou.

Těžké deprese spolu s podlomeným zdravím kvůli zhýralému životu proměnily Müllera v nemohoucí trosku, o čem svědčí i záběry z nově natočeného dokumentu Nepoznaný. Drsný časosběrný snímek, který vznikal 16 let, přibližuje zpěvákův život v posledních letech a mimo jiné obsahuje i scénu, v níž Richard leží před koncertem v šatně na kapačkách a je na tom tak zle, že ani nemůže vstát. Asistentka mu dokonce kontroluje tep.

Ačkoliv se proslavil i písní Po schodoch, na záznamu je vidět, jak Müller není schopný bez pomoci do schodů vyjít. Při chůzi ho podpírají, manažer Adnan Hamzic mu zase pomáhá s oblékáním a svlékáním. Léky mu musí dávat jeho asistenti, jelikož si Richard ani nepamatuje, které a kdy má brát.

Navíc vůbec nemá pojem o čase a často ani neví, kde je. Ve vteřině se tak dvoumetrová hvězda dokáže proměnit v malé dítě, které se o sebe neumí samo postarat. „S tímto já už žiju 20 let a pozor – každý den,“ přiznává sám Richard s vědomím, že jeho stav už se pravděpodobně nikdy nezlepší. Následky zhýralého chování si ponese až do konce života.

Fotogalerie
40 fotografií