V roce 1972 zpěvačka odešla z rodných Turan nad Ondavou. Šla si uskutečnit svůj sen: udělat si maturitu a zpívat. Útočiště našla u bratrance Milana, který ji ubytoval ve svém košickém bytě.

„S ohledem na události budoucí, o kterých jsem tehdy samozřejmě neměla ani tušení, to bylo zvláštní setkání. Milan byl totiž na vozíku, protože trpěl roztroušenou sklerózou,“ prozrazuje Marika po letech rodinné tajemství.

Marika Gombitová
Autor: Foto: YouTube, archiv Blesku
Marika Gombitová
Autor: Archiv Blesku
„Byl fajn, měli jsme se rádi a tehdy jsem poprvé poznala, jaké to je, nemoci se postavit na vlastní nohy,“
vzpomíná zpěvačka. Tenkrát ještě nemohla tušit, co jí osud přichystá za pár let...

Pro holku z vesnice byly Košice velký svět. „Milan byl v počátcích můj jediný záchytný bod. Ve městě jsem nikoho neznala, lidé se vzájemně nezdravili a pořád někam spěchali. Bylo to pro mne nezvyklé a připadala jsem si absolutně ztracená,“ popisuje Gombitová v nové knize Úlomky vzpomínek.

Díky bratranci Milanovi se ale neztratila a po maturitě se přestěhovala do Bratislavy, aby se vydala na cestu profesionální zpěvačky. Psal se rok 1976. Do děsivé nehody zbývaly pouhé čtyři roky...

 Smích zamrzl na rtech

Byl to poslední společný koncert Mariky a Mekyho Žbirky (64) roku 1980. „Takový zvláštní den,“ vzpomíná zpěvák. „Strašně sněžilo, všude byly obrovské závěje a my si z toho tropili žerty,“ říká Žbirka o soudném dnu.

Muzikant Ján Lehotský (69) kolegy varoval, radil, aby se raději přespalo v Brně. „Cestou nám připadalo zábavné, jak jdeme ze smyku do smyku,“ líčí Meky. Po koncertu se rozloučili přátelským good luck. A za několik desítek minut jim po zprávě, že Marika havarovala, ztuhly rysy.

Zase spolu

Už v sobotu bude zpěvačka opět v Praze. „26. listopadu vystoupíme s Mekym na vyhlášení cen pěvecké popularity Český Slavík Mattoni. Slavnostní galavečer vysílá v přímém přenosu televize Nova,“ napsala zpěvačka na své oficiální stránky.

Fotogalerie
50 fotografií