Bylo jí pouhých 24 let, když měla Marika Gombitová autonehodu, po níž zůstala ochrnutá od pasu dolů. Jako mladé děvče se ale odmítala smířit s myšlenkou, že bude navždy upoutána na invalidní vozík.

„V roce 1982 jsem odletěla do Moskvy na operaci. Byla to už několikátá operace v pořadí a každou jsem podstupovala s nadějí, že se stane zázrak. Že se lékařům podaří moje popřetrhané nervové tkáně spojit a já se zase postavím na nohy,“ svěřila se zpěvačka ve své v knize Úlomky vzpomínek.

Po příjezdu do místní nemocnice, kam ji doprovodila kamarádka Eva, však byla v šoku. „Podmínky, hlavně hygienické, byly dost složité. Okna se nedala otevřít, byla zabedněná. Pacientů bylo hodně, personálu málo,“ postěžovala si Marika.

Čekala ji operace, která měla posilnit signály v míše. Profesor Jumašev tehdy použil na regeneraci nervová vlákna ze zpěvaččiných lýtek a tkáně z embrya. I když se ale odborníkům nakonec nepodařilo dostat Gombitovou zpět na nohy, nestěžuje si. Naopak, je ráda, že ji podstoupila a využila každé šance.

Fotogalerie
16 fotografií