Pohádkový seriál Arabela dávali Václav Vorlíček s Milošem Macourkem (†75) dohromady koncem 80. let. O princezně už měli oba jasno, ale chybělo jim jméno.

Když nad ním režisér dumal, vzpomněl si na svou platonickou lásku. „Mně se líbila jedna dívka v knize Charlese Dickense Kronika Pickwikova klubu. Byla dcerou na nějakém panství, kam ti kluci doputovali, a Dickens ji popsal tak, že byla černovlasá, měla jiskrný zrak a tmavé oči. A když ji poprvé viděli, tak ji popsal, jak jí ten nosánek, ten čumáček kouká z takový kožešinky. Já jsem si to představoval a říkal jsem si, to musela být strašně krásná holka. A tak trochu jsem se do ní zamiloval,“ svěřil se Blesk.cz Vorlíček.

A když jsme potom hledali název pro seriál, kde hrála roli princezna, tak jsem si na ni vzpomněl a říkal jsem Macourkovi, hele, víš, jak se může jmenovat ta holka, bude se jmenovat Arabela,“ měl jasno režisér, kterého jsme potkali na vernisáži Retro 70. a 80. let v Tančícím domě.

Macourek si prý klepal na čelo, že je to maďarské jméno, ale Vorlíček byl přesvědčen, že ho v Německu znají a že se bude líbit. A nemýlil se. Slavnou Arabelu diváci v Čechách dodnes milují a v Německu se tak jmenuje každý druhý park či hotel.

Video
Video se připravuje ...

Vorlíček Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Fotogalerie
10 fotografií