Vážnou nemoc Blesku potvrdil sám Michal. "Podle léčebného plánu mě čeká v následujících měsících transplantace a pak následná rekonvalescence," řekl.

Jeho tatínek má o syna pochopitelně obavy. „Není to něco, o čem bych chtěl mluvit…“ řekl nejprve. On i celá rodina ale věří, že se Michal s nemocí popere a zcela se uzdraví! „Je to řešitelné, sice těžce, ale vždycky je naděje. Věřím tomu, že ano!“ řekl táta Petr s nadějí a vírou v současnou medicínu.

O zdravotních problémech už Michal Jančařík informoval také svého chlebodárce. „Dohodli jsme se na úpravě pracovní náplně tak, aby se mohl co nejvíce soustředit na léčbu. Držíme Michalovi palce, aby měl co nejdříve toto těžké období zdárně za sebou a mohl se opět naplno věnovat svým koníčkům i práci na obrazovce TV Nova,“ řekla Blesku mluvčí televize Anna Suchá.

Co je polycystická choroba ledvin?

„Pokud se ledviny pacientovi zvětšují a má zvětšené i břicho, může jít o tzv. polycystickou chorobu ledvin,“ domnívá se MUDr. Milan Hrubý, nefrolog ze společnosti NephroCare. „Jde o to, že ledvinové kanálky, které jsou tenké, se změní na objemné cysty. Ledviny se cystami zvětšují, deformují a vznikají stále další cysty. Proto se zvětšuje i břicho. Moč se v takto nemocných ledvinách obtížně tvoří a hůře z těla odchází. Stěny cév praskají a v moči se objevuje krev. Také ubývá tkáň, která filtruje krev, a ledviny začínají selhávat. Nemocný musí docházet na dialýzu nebo podstoupit transplantaci,“ uzavírá doktor Hrubý.

Fotogalerie
10 fotografií