Na první pohled je vidět, že s ním není něco v pořádku. „Lékaři mi diagnostikovali polycystózu ledvin,“ potvrdil Blesku smutnou zprávu sám moderátor. „Podle léčebného plánu mě čeká v následujících měsících transplantace a následná rekonvalescence. Děkuji celé rodině, lékařskému týmu i TV Nova za podporu,“ dodal Michal.

Moderátor, který je jinak velmi štíhlý a známý svou láskou ke sportu a zejména cyklistice, na nedávném křtu své knížky ani volnější košilí nedokázal zamaskovat neobvykle velké břicho. Právě to je jedním z příznaků polycystického onemocnění ledvin! Takto postižení pacienti docházejí na dialýzu a v případě nalezení dárce se přistupuje k transplantaci.

Očima lékaře

„Pokud se ledviny pacientovi zvětšují a má zvětšené i břicho, může jít o tzv. polycystickou chorobu ledvin,“ uvedl MUDr. Milan Hrubý, nefrolog ze společnosti NephroCare. „Jde o to, že ledvinové kanálky, které jsou tenké, se změní na objemné cysty. Ledviny se cystami zvětšují, deformují a vznikají stále další cysty. Proto se zvětšuje i břicho. Moč se v takto nemocných ledvinách obtížně tvoří a hůře z těla odchází. Stěny cév praskají a v moči se objevuje krev. Také ubývá tkáň, která filtruje krev, a ledviny začínají selhávat. Nemocný musí docházet na dialýzu nebo podstoupit transplantaci,“ uzavírá doktor Hrubý.

Obrovský strach o syna pochopitelně prožívá Michalův otec, moderátor Petr Jančařík, jeho vyjádření a další podrobnosti čtěte v tištěném Nedělním Blesku.

Fotogalerie
9 fotografií