„Bezpohlavní, impotentní fotbal, kde se hraje jen na to, jak dlouho udržíme míč. Ten tým je špatně poskládaný, takových šest hráčů je na výměnu!“ rozčiloval se Šíp a jak moderátor v televizním studiu, tak jeho další hosté (Luděk Zelenka a člen realizačního týmu Dovalil) se snažili dělat, že ve studiu vůbec nejsou.

Šíp tehdy řekl jednoduše pravdu – a fotbaloví fanoušci řičeli radostí! Byl totiž prvním, kdo se nebál říct na plnou pusu to, že náš národní tým je (tedy byl – psal se rok 2012) v naprostém dezolátu. Jenže mocní pánové českého fotbalu zuřili. A bylo jasné, že si Karel Šíp tímhle osmiminutovým vystoupením udělal obrovskou spoustu mocných nepřátel. To ale tehdy Šípovi nedocházelo…

Podívejte na šokující Šípovo vyjádření:

„Já jsem tomu nepřikládal žádnou velkou důležitost, protože jsem si podvědomě říkal – devět ráno, kdo se tak na to asi kouká?“ vzpomíná pro magazín DNES Šíp, který připouští, že ostatní hosté na něj koukali s otevřenou pusou. Pozvaní experti se prý totiž vždy vyjadřují diplomaticky a bojí se kohokoliv dotknout. Jenže…

Šípovo vystoupení se začalo šířit internetem, citovala ho velká média a běžní fanoušci, kteří u obrazovek velmi pravděpodobně také prožívali obrovské zklamání, moderátorovi poslali stovky děkovných reakcí.

Jenže na druhé straně přišla zloba. A zatímco mocní tiše zuřili, fotbalisté se občas vyjádřili. „Myslím, že Limberský, to jsem zaregistroval, řekl něco ve smyslu ‚my nehrajeme fotbal pro takový, jako je Šíp‘. To jsem si jen pomyslel: hraješ fotbal pro všechny, na fotbale se platí vstupné, tak jakýpak si budeš vybírat, pro koho hraješ a pro koho ne,“ loví vzpomínky Šíp.

Ten také do té doby kamarádil s Miroslavem Peltou, šéfem českého fotbalu. Ten ho měl pozvat na polské Euro a podle Šípa byl možná i tím, kdo se postaral o to, že po svých kritických výrocích musel z fotbalového mistrovství odcestovat. „I někteří z bývalých hráčů, mých dobrých známých, kteří tam byli taky pozvaní (do Českého domu), na mě koukali odměřeně,“ konstatuje Šíp, který tak doplatil na svá prořízlá ústa. Přitom jeho poselství je aktuální i dnes a často je slýcháme na fotbalových stadionech, totiž: český fotbal pro fanoušky!

Nutno ovšem dodat, že temné proroctví Karla Šípa se tehdy tak úplně nenaplnilo a český tým v roce 2012 postoupil do čtvrtfinále.

EURO 2016 – VEŠKERÉ INFORMACE NAJDETE ZDE