Z rukávu sypal jeden hit za druhým. Jen muzikál Dracula mu vydělal přes 20 milionů korun. A podobný trhák mohl být možná i Rasputin, na němž pracoval. Ten se ale po jeho smrti stal jen bezcenným kusem papíru.

„Poznámky k muzikálu Rasputin, poznámky zvukařů v hodnotě 10 Kč, poznámky zůstavitele k muzikálu Rasputin, uložené v úschovně notářky v hodnotě 10 Kč,“ tak bylo v notářském zápisu ohodnoceno skladatelovo rozpracované dílo. Jelikož se poznámek při sepisování pozůstalosti našlo celkem pět a všechny byly ohodnoceny na částku deset korun, celková částka dělala pouhých 50 Kč.

Podcenění v tajném notářském zápisu, který se Blesku podařilo po devíti letech od Svobodovy sebevraždy získat, ale nemohla za to, že se Svobodovo zřejmě poslední dílo nezrealizovalo a nikdy nebylo uvedeno.

Po skladatelově smrti hudební boss Vladimír Kočandrle (55) chtěl, aby rozpracovaného Rasputina dokončil Michal David (55). Jenže proti tomu se postavil Svobodův syn a jeden ze čtyř dědiců, Petr (35)! „Michala Davida si dohromady s Rasputinem nedovedu představit. Nejsem Dítě ráje... To opravdu nikdo nemohl myslet vážně!“ reagoval a tím otcovo poslední dílo poslal do propadliště dějin.

Svoboda chtěl přitom za života Rasputina dodělat. „Zatím máme asi třicet minut, dalších 130 ještě zbývá napsat. Řekli jsme si, že to do roka dokončíme,“ měl Svoboda ještě v říjnu 2001 velké plány. Ty ale do ledna 2007, kdy se zastřelil, nedokázal zrealizovat.

Kdo byl Rasputin?

Grigorij Jefimovič Rasputin byl ruský mystik, který měl velký vliv na poslední ruské vládce z dynastie Romanovců. Hrál důležitou roli v životě cara Mikuláše II. a jeho rodiny. Byl označován za jurodivého.

VŠE O KARLU SVOBODOVI A JEHO SEBEVRAŽDĚ NA BLESK.CZ NAJDETE>>>ZDE!

Fotogalerie
15 fotografií