V Žižkovském divadle vystupoval Smoljak naposledy devět dní před svou smrtí. Dva dny před jeho skonem ho navštívil i Svěrák. Bohužel o jeho smrti se posléze dozvěděl docela drsným a neosobním způsobem. „Volali z televize, co prý je na tom pravdy, že Láďa zemřel. A já jsem to ještě nevěděl. Takhle jsem to dozvěděl,“ přiznal smutně herec.

Naposledy si Smoljak zahrál ve hře České nebe. Už tedy byl v roli Komenského zesláblý a úvodní semináře vůbec neudýchal. Přesto se jeviště držel zuby nehty. „Jeho doktor nám říkal, že pokud můžeme, abychom ho do poslední chvíle nechali hrát. Kdyby seděl doma v křesle, uhynul by,“ zavzpomínal Svěrák na svého přítele v dokumentu Tajemství Ladislava Smoljaka.

Jenže to mělo háček. Smoljak bojující s rakovinou byl už slabý a jeho kolegové se strachovali, že by diváky jeho výkon už nepobavil. Kdo se ostatně mohl smát někomu, kdo několik měsíců bojuje s rakovinou? „My jsme se báli toho, jestli se diváci budou smát jeho výkonům, když byl pohublý a vypadal velmi nemocně,“ dodal Svěrák.

Video
Video se připravuje ...

6 let od smrti Smoljaka: Jak dnes vypadá jeho mlýn na samotě u lesa? Hana Höschlová, Lukáš Červený

Fotogalerie
12 fotografií