Za všechny ve Velké obřadní síni strašnického krematoria se s milovníkem starých časů a habsburské monarchie rozloučil řečník oblečený právě v uniformě odkazující k Bornově oblíbené době a uspořádání společnosti.

Připomněl jeho práci, kterou zná několik generací čtenářů i milovníků umění nejen doma, ale i v zahraničí. Poděkoval mu za rodinu, jeho příznivce i za „svět, kterému přinášel radost, optimismus a štěstí“. Krátký, jen patnáctiminutový obřad zakončila společná modlitba Otčenáše a Bornův oblíbený Radeckého marš od Johanna Strausse.

Video
Video se připravuje ...

Born pohřeb - Josef Lžičař Blesk TV

Věnce k rakvi položili kromě členů rodiny zástupci grafického spolku Hollar či Herecké asociace a s umělcem se přišli rozloučit třeba herci Viktor Preiss s manželkou a Václav Postránecký, režisér Dušan Klein, malíř Kristián Kodet nebo spisovatel Ivan Klíma. Oblíbenou a stále dokola reprízovanou filmovou sérii Dušana Kleina o básnících doprovázely také Bornovy animované kresby.

Video
Video se připravuje ...

Dušan Klein na pohřbu Adolfa Borna (†85): Doufám, že mi nahoře drží místo! Blesk TV

Adolfa Borna díky jeho nezaměnitelnému rukopisu znali malí i velcí. Děti mají rády jeho ilustrace a kreslené filmy, ti větší grafiky plné humoru a groteskního pohledu na svět. Born byl například spolutvůrcem legendárního Macha a Šebestové, ilustrátorem více než 250 knih. Jsou mezi nimi například Kytice, Válka s mloky, Pohádky bratří Grimmů, Jak jsem potkal ryby, Robinson, Muž s dýmkou a houslemi nebo Pipi Dlouhá punčocha. Ve světě filmu je Born známý také seriálem Žofka a spol. či animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku.

Video
Video se připravuje ...

Born pohřeb - Kodet Blesk TV

Fotogalerie
18 fotografií

Fotogalerie: Pohřeb výtvarníka Adolfa Borna (†85)
34 fotografií