Když 26. srpna 1985 zemřela, ujala se urny s jejími ostatky její kamarádka – herečka Antonie Hegerliková (†89) –, která se o řadu let později vdala za vdovce po Motlové Karla Fridricha a prožila s ním zbytek jeho života. Poté uložila do své rodinné hrobky v Praze – Ďáblicích i ostatky Motlové. „Chtěla jsem své blízké mít u sebe, nechtěla jsem je opustit,“ prozradila před svou smrtí paní Antonie a rozpovídala se o trpkém životě své kamarádky.

„Bohužel pila, protože uvnitř byla nešťastná ze svého vzhledu. Zničilo jí to život. Jednou přišla opilá na představení do Národního divadla, a kvůli tomu ji vyhodili. Z venkova se díky talentu dostala do Národního, a když o místo v něm přišla, skončila zase ve venkovských divadlech,“ řekla Hegerliková s tím, že naposledy byla Marie v angažmá na Kladně.

Antonie na Motlovou vzpomínala také jako na ženu, která co vydělala, to utratila. „Proplouvala životem, kterého si uměla užívat! Nikdy nevěděla, kolik vydělala, a dokázala jet taxíkem na Šumavu na chalupu, protože ji bolely nohy.“

Motlová prý měla dva křestní listy. Jeden s rokem narození 1918, druhý s rokem 1920. Vždy používala ten, který se jí v daný moment víc hodil. A když jednou neměla peníze, prodala na černém trhu svoji občanku za čtyřicet tisíc korun.

Na konci života Marii Motlovou trápily nateklé nohy a otevřené bércové vředy, kvůli kterým téměř nemohla chodit. Rok po uvedení svého posledního filmu Všichni musí být v pyžamu (1984) zemřela.

Fotogalerie
4 fotografie