"V pátek nás "vřele" uvítá Frýdek Místek a v sobotu stověžatá Praha...," tak lákala na sociální síti xenofobní a v poslední době nebezpečně oblíbená plzeňská kapela Ortel na svůj pražský koncert. A fanoušci v komentářích pod příspěvkem dávali nadšeně najevo, jak se na vystoupení těší.

V pátek nás "vřele" uvítá Frýdek Místek a v sobotu stověžatá Praha...!!!

Zveřejnil(a) ORTEL - oficiální prezentace této plzeňské kapely dne 17. březen 2016

Večer pro ně ale nedopadl úplně dobře. Příznivci skupiny si pitku po pražském koncertě Ortelu totiž »užili« jinak, než si původně představovali. Do baru v Orebitské ulici na pražském Žižkově podle informací Blesku neznámý pachatel vhodil dýmovnici.

„Mohu potvrdit informaci, že do prostor restaurace byla vhozena pyrotechnika. Nikdo nebyl zraněný, pouze dva lidé se nadýchali kouře,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle zdroje, který se nacházel v blízkosti incidentu, na místo přijelo několik policejních vozů a sanitek a nechyběli ani hasiči.

Skupina Ortel v čele se zpěvákem Tomášem Ortelem se ve svých písních nevyhýbá xenofobním a nenávistným textům, které se pro jejich fanoušky stávají prostředkem, jímž pojmenovávají současnou situaci ve světě. Jeden ze songů kapely si jako hymnu dokonce vybrala ultrapravicová Dělnická strana. Skupina je mimo jiné také díky písni Mešita, která je silně protiislamistická, zvána na nejrůznější proti-uprchlické akce s nacionalistickým podtextem.

Popularita kapely Ortel se veze na vlně vyvolávání paniky a strachu z uprchlické krize, která hýbe Evropou a kterou si jako téma své propagandy vybírají nejrůznější populisté napříč celou společností, nejvyšší představitele státu nevyjímaje. Jsou ale i lidé, kteří s jejich postojem nesouhlasí. A ti se zřejmě v sobotu rozhodli vzít situaci do svých rukou...

Fotogalerie
12 fotografií