Do osmého měsíce těhotenství probíhalo vše v pořádku, pak ale lékaři Veronice Žilkové oznámili, že její dítě má brániční kýlu. Stejnou diagnózu si vyslechla před lety se synem Cyrilem, který se ale uzdravil. Tenkrát si herečka Cyrilův život vybojovala, tentokrát ale podvědomě tušila, že to s Melicharem nezvládnou.

Melichar se narodil s brániční kýlou, po narození nedýchal a lékaři ho ihned operovali. Dostal implantát, díky kterému se mu měly začít rozvíjet plíce, což se však nestalo. „Po jeho narození nastalo 8 měsíců hrozného utrpení, kdy jsem se chodila dívat, jak moje dítě trpí. Bylo to, jako když skřípnete kotě mezi dveře a díváte se, jak s tím zápasí,“ šokovala Žilková v novém dílu pořadu 13. komnata. Ten ČT odvysílá v pátek večer.

Chlapeček se pral o život půl roku, nakonec ale lékaři oznámili Žilkové se Stropnickým, že jejich syn brzy zemře. „Chodila jsem za ním každý den, hrála si s ním, krmila ho. Vychovala jsem pět dětí, ale vyprovodit dítě ke smrti? To jsem věděla, že na to nemám. V tu chvíli nastoupil můj muž, který u něj byl celý týden. Byl tam, když nastala smrt,“ přiznala herečka. Pro ni i pro Martina Stropnického to byl nesmírně emotivní a bolestný zážitek, který museli překonat.

Den, kdy Melichar zemřel, měla Žilková premiéru divadelní hry Příběh Adiny Mandlové. Hrála ženu, která porodila mrtvou holčičku. I proto má v paměti raději den Melicharova narození než jeho úmrtí.

Fotogalerie
8 fotografií