Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhadný pohřeb Bořka Šípka: Barevné pruhy na rakvi, skleněná kniha a útěk zdrcené Havlové

/
  • Pohřeb designéra Bořka Šípka byl v mnohém zvláštní.
    20. února 2016 ● 15:04

    Během svého života byl originální a nápaditý, přestně takový byl i jeho pohřeb. Na rakvi Bořka Šípka (†66), která byla obklopena jeho vázami, totiž byly namalované tři barevné pruhy. K tomu hosté na přání rodiny ryli své kondolence diamantem do skleněné knihy. A co víc se na pohřbu slavného architekta odehrálo?

  • 1.

    Rakev s pruhy

    Největší záhadou celého pohřbu Bořka Šípka byla jeho rakev. Když se rakev z tmavě hnědého dřeva obsypána květinami objevila na katafalku, hosté byli v úžasu. Rakev byla totiž olemovaná barevnými pruhy. Spodní rohy a nejspodnější pruh byly červené, horní rohy zelené, prostřední pruh na víku byl modrý a nejvrchnější žlutý. Nikdo ze smutečních hostů však neměl tušení, co pruhy znamenají.

    Pohřeb Bořka Šípka v pražském Motole
    Autor: Marek Pátek, David Malík

  • 2.

    Skleněná kodolenční kniha

    Bořek Šípek sklo miloval. Provázelo ho celým jeho životem, a tak pochopitelně nesmělo chybět ani na jeho pohřbu. Kromě vysokých váz, které byly umístěny kolem rakve, byla ze skla také kondolenční kniha. A na přání rodiny do ní smuteční hosté vryli své vzkazy pomocí diamantu. Rodina si totiž nepřála přijímat osobní kondolence.

    Kondolenční kniha na pohřbu Bořka Šípka
    Autor: David Malík

  • 3.

    Nenalíčená a utrápená Machálková

    Šípkova bývalá partnerka Leona Machálková, se kterou měl architekt syna Artura, zařizovala celý jeho pohřeb. Na místě tak byla už s velkým předstihem, a i když se na Bořkovu smrt snažila psychicky dopředu připravit, jeho odchod ji stejně bolestně zasáhl. Na poslední rozloučení se ani nenalíčila, tvář měla utrápenou a tváře propadlé.

    Pohřeb Bořka Šípka v pražském Motole
    Autor: Marek Pátek, David Malík

  • 4.

    Bratrská láska Šípkových

    Pozůstalá rodina Bořka Šípka, včetně expartnerky Leony Machálkové, seděla v první řadě z lavic. Uprostřed seděl jeho nejmladší syn Artur, vedle něho bratři Milan a Dalibor. Když rakev s tátovými ostatky zajížděla dozadu, bratři povstali a před rakví se všichni objali. Smrt jejich táty je všechny do jednoho velmi zarmoutila.

    Bratři Šípkovi se při zajíždění rakve s tátovými ostatky objímali.
    Autor: Blesk - David Turek

  • 5.

    Zhroucená Dagmar Havlová

    Každá smrt člověka, se kterým se znala, Dagmar Havlovou bolestně zasáhne. V poslední době jí odešlo hodně blízkých a jejich pohřby prožívá vždy s velkými emocemi. Tak tomu bylo i na pohřbu Bořka Šípka. Schovaná za tmavými brýlemi a s rudě namalovanými rty přišla v doprovodu fotografa Jana Saudka a jeho manželky Pavlíny. Nesla pro Bořka velkou kytici se stuhou.

    Během obřadu seděla hned za pozůstalou Leonou Machálkovou, která ji dovedla ke kondolenční knize. Tam se Dagmar zapsala a bez jakéhokoliv slova mezi prvními utekla z motolského krematoria. Na parkovišti se rozloučila s Felixem Slováčkem a pak už svým vozem zamířila domů.

    Pohřeb Bořka Šípka v pražském Motole
    Autor: Marek Pátek, David Malík

  • 6.

    Řečníci Kocáb s Brabcem

    Bořku Šípkovi nad rakví mluvili jen dva lidé. Jako první na Bořka vzpomínal hudebník Michael Kocáb. Ten ještě těsně před obřadem domlouval poslední detaily s Leonou Machálkovou a Bořkovou rodinou. Při obřadu stál u rakve, hleděl na rakev a vzpomínal. Vzápětí ho vystřídal režisér Jaroslav Brabec.

    Pohřeb Bořka Šípka v pražském Motole
    Autor: Marek Pátek, David Malík

     

  • 7.

    Samotář a opozdilec Felix Slováček

    Záletník a milovník žen Felix Slováček se tentokrát musel obejít bez dámského doprovodu. Jeho žena Dagmar Patrasová se pohřbu architekta nezúčastnila, a tak dorazil sám. Přišel bez květiny a s několikaminutovým zpožděním. Před rakví ale pak objímal Machálkovou, které kondoloval, a na parkovišti zastihl ještě Dagmar Havlovou. S tou se rozloučil a opět zůstal sám.

    Pohřeb Bořka Šípka v pražském Motole
    Autor: Marek Pátek, David Malík

  • 8.

    Saudková utěšovala dítě

    Manželka Jana Saudka Pavlína nechtěla nechat svou nejmladší dceru Josefínu (1) doma, a tak ji vzala na pohřeb s sebou. Jenže Josefínce se venku moc nelíbilo a těsně před obřadem si s ní musela Saudková sednout na lavičku a ukonejšit ji. Z dálky to však vypadalo, jako by ji ještě před začátkem rychle nakojila. 

    Pohřeb Bořka Šípka v pražském Motole
    Autor: Marek Pátek, David Malík

  • 9.

    Rodinná rozlučka

    Zhruba ještě hodinu po pohřbu se Leona Machálková se syny Bořka Šípka Arturem, Milanem a Daliborem, a Bořkovou sestrou a dalšími příbuznými, odebrala k odjezdu. Do té doby se loučili a vyprovázeli hosty. Před odchodem se Artur ještě naposledy zastavil u kondolenční knihy a pak už následoval svou matku. Bylo na obou vidět, že napětí a stres z nich konečně spadly. S rodinou pak nastoupili do aut a odjeli na kar do dejvické restaurace.

    Machálková nastupuje do auta.
    Autor: Marek Pátek, David Malík

    Video
    Video se připravuje ...

    pohřeb Bořek David Turek, Petr Soukup

    Fotogalerie
    99 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 68

zelena.karkulka:  ty satanistický rituály dnes už nefungují,to by měli vědět,blbečci. S Vencou si vzájemně nakládají do kotle

(22. 02. 2016 00:08)

majojo: Ta skleněná kniha, to byl fakt nápad. Kdopak si ji asi dá domů do předsíně a bude na ní dalších padesát let utírat prach....

(21. 02. 2016 11:41)

smrk: Jak říkával blahé paměti Ivan Hlinka - jen se z toho neposrat !!!!!!!!!!

(21. 02. 2016 11:12)

malenabald: Princova vlajka byla modrá bílá oranžová (podle Viléma Oranžského). Barvy na rakvi jsou modrá, červená, žlutá.

(21. 02. 2016 09:39)

dylina: Jo,jo,byl to vlezdo***ka.

(20. 02. 2016 22:39)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy