„Sestra Lídy Baarové nemá mezi českými herci co pohledávat!“ tak zněla osudová věta, po které vyhodili Zorku z pražského Komorního divadla a která následně způsobila její smrt. „Po vyhazovu z divadla se pomátla,“ prozradila po letech sama Baarová. Sestřina sebevražda je i jednou z klíčových scén Renčova velkofilmu.

„Natáčelo se opravdu ve vile na pražské Hanspaulce, kde se tragédie stala,“ prozradil Blesku režisér Filip Renč (50). „Měla jsem přidělaný pás kolem sebe a nahnula jsem se přes střechu. Pro někoho to může být strašidelná představa, ale já miluju výšky, takže jsem si to vlastně užívala,“ zavzpomínala představitelka nešťastné Zorky Anna Fialová (19).

Vnučka legendárního »limonádníka« Karla Fialy (90) musela být navíc pod rozepnutým župánkem nahá! V podobném oděvu totiž byla při sebevraždě i Zorka.

„Sedávala celé dny s typicky nepřítomným pohledem lidí, kteří přišli o zdravý rozum, a civěla z okna na Prahu. Pak se prý jednou koupala a byla už tak slabá, že jí otec musel pomáhat. Pořád dokola prý opakovala – musím být čistá, musím být čistá...,“ popsala Baarová poslední chvíle své sestry v knize Útěky.

„Táta jí pomohl do pokoje a odbelhal se do kuchyně něco narychlo uvařit k obědu. Když se vrátil, byl pokoj prázdný... Zorka ležela hluboko pod ním, na tátově skalce, a nehýbala se. Za pár dní v nemocnici zemřela,“ dodala.

Fotogalerie
25 fotografií