„Pan Neckář si vybral 2. ledna, kdy by bylo jeho manželce 77 let,“ řekl Blesku farář David Frýda. Mši sloužil formou klasické bohoslužby. „Manželé Neckářovi k nám do sboru chodili pravidelně. Oba dva byli silně věřící, a dokonce byli pokřtěni ve stejné porodnici u Apolináře, kde se oba narodili,“ prozradil ještě farář Frýda.

Tehdy Neckářovy křtil farář Krejcárek, který 11. listopadu 1939 pohřbíval Jana Opletala, jenž zemřel na následky postřelení při studentské demonstraci proti okupaci Československa nacistickým Německem.

„Jsem panu farářovi Frýdovi velmi vděčen, že mi vyhověl v datu mše. Jarka se z toho určitě těší,“ prohlásil Neckář, který s manželkou žil přesně 50 let. „Byla hodně nemocná! Já ale věřil, že na Štědrý den budeme ještě spolu. Srdíčko už bohužel nevydrželo,“ řekl smutně zpěvák, jehož manželka léta zápasila s nemocnými ledvinami a devět dnů před Štědrým dnem zemřela na celkové selhání organismu.

Poslední rozloučení s ní proběhlo v kruhu rodinném před dvěma týdny právě v kostele ve Vršovicích. Včera se konala zádušní mše, na kterou bohužel přišlo jen velmi málo lidí. Z rodiny kromě Neckáře jeho syn Vašík (41) a bratr Jan (66).

Na zádušní mši kromě faráře promluvila také ošetřující lékařka, která se o bývalou baletku do poslední chvíle starala. „Z nemocnice paní Jaroslava vždy volala manželovi před koncertem. Bylo to i před vystoupením, které měl den před její smrtí ve Frýdku-Místku. Řekla mu: Vašíku, to bude dobrý,“ vzpomínala dojatá lékařka.

Poslední povzbuzení paní Jarky mělo prý hlubší smysl. Jako by věděla, že se s mužem loučí, a dodala mu síly nejen na koncert, ale i do dalšího života bez ní.

Fotogalerie
13 fotografií