Co s tím tedy? Navždy zanevřít na vaječňák, který k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako adventní věnec, stromeček nebo smažený kapr s bramborovým salátem? Zalovila jsem ve starých rodinných receptech a pustila se do díla.
Pět žloutků utřít s vanilkovým cukrem, pořádně rozšlehat, pak lehce zahřát. Přilít po jedné plechovce slazeného a neslazeného kondenzovaného mléka (salko), půl litr plnotučného mléka a čerstvou vanilku nebo lžičku vanilkového extraktu. Půl hodiny na mírném ohni metlou vyšlehávat, pak ve vodní lázni nechat zchladit a přilít tuzemský rum. Dávám 2,5 deci. Promíchat, naplnit lahve a uležet do chladu.
První návštěva, první panáky na uvítanou a dvě lahve byly pryč! Bohužel, nebo bohudík se sláva mých vaječňáků rychle roznesla, takže jsem do konce roku udělala dalších 14 litrů! O lahev si řekli nejenom kolegové, kamarádi, ale i Simona Krainová nebo Agáta Hanychová. I když to má být panák na ty Vánoce, tak všichni přiznali, že dali celou lahev a řekli i to, co nechtěli. Proto je dobré ho pít u rodinného krbu...
I když v testu zvítězil vaječný likér – Missis Vaječný sen, tak nebuďte líní a udělejte si ho doma. Stojí to za to, a i přestože nejsem příznivcem sladkých likérů, tohle stojí za to.