Vidím, že jste velmi citlivý člověk, přitom většina národa vás zná jako drsoně z Ano, šéfe!. Co kdyby takový šéf přišel do některé z vašich tří restaurací?

„Hromada lidí si myslí, že se vždycky objevíme v nějakém podniku, překvapíme je a začneme tam úřadovat. Tak to není, bez souhlasu majitelů nikam nechodíme. Naopak, točíme na pozvání majitelů. A já bych takového šéfa určitě nepozval…“

Bál byste se, že neprojdete?

„To ne, myslím, že bychom bez problémů obstáli, tím pádem by se ale na takovou show nikdo nechtěl koukat. A nemáme to zapotřebí, nikdo nás nemusí zachraňovat.“

Zachránili jste před krachem už nějaké hospody, které jste navštívili?

„My jim jen předneseme určité náměty a je na majitelích, zda se jimi budou řídit. Je to od nich určitě těžký, že spolknou svou hrdost a pozvou si nás. Obdivuji je za to! Vzhledem k tomu, že nás zvou zásadně špatné restaurace, což je podstata show, je procento zachráněných malé. Ze sedmdesátky podniků, kde se točilo, jich dnes dobře funguje tak pět, šest.“

Proč krachuje tolik hospod?

„Provozovat restauraci může u nás každý, bez omezení. Vzniká tak přetlak, je jich moc, téměř vše se podřizuje nízké ceně, tím trpí kvalita. Majitelé se najednou ocitnou v byznysu, o kterém vůbec nic nevědí. Restaurační byznys je strašně riskantní. Sedmdesát procent hospod u nás padne do roka po otevření.“

Prý je u nás obtížné sehnat dobrý personál?

„To je opravdu velmi obtížné. Je tu obrovská fluktuace zaměstnanců, problémem je i nezdravý životní styl mnohých z nich, jak bych tak kulantně řekl.“

Myslíte alkohol?

„Ano, trochu se chlastá, trochu fetuje… Je těžké najít dobré kuchaře, číšníky, barmany.“

Už jste mluvil o nízké kvalitě pokrmů v mnohých restauracích, copak nejsou k dispozici kvalitní suroviny?

„Ale jsou, u nás je možné vařit ze stejně kvalitních surovin jako jinde v Evropě. Jde ale o to, zda mají naše restaurace klientelu pro kvalitní jídla, která jsou samozřejmě dražší. U nás to často běhá tak, že někdo koupí mrazák a dva friťáky a dělá z polotovarů. Z friťáků to hází na talíře, no hrůza. A stále ještě převažují lidé, kterým takové smažené hrůzy stačí…“

Na takové hrůzy jste určitě narazil v Ano, šéfe!. V britské show Gordona Ramseyho se také mluví tak jadrně jako v české verzi?

„Tam je to také samé fuck a shit, to jsme převzali, je to vypípané, takže v souladu se zákonem. Každopádně není sprostej ten, kdo to říká, ale kdo si to myslí…“ (usmívá se).

Kolik dílů jste už v nové sérii natočili?

„Děláme dalších 16 dílů, část půjde teď od konce srpna, část potom na jaře příštího roku.“

Někdy se vám vyčítá, že jen kritizujete, v novém pořadu Teď vaří šéf jste ale v jiné pozici, je to tak?

„Kritizovat je relativně jednoduché. Už jsem si svoje odnadával a jsem rád, že mohu lidem ukázat také něco pozitivnějšího, tedy tuhle cooking show. Vždycky vaříme celé menu při nějaké příležitosti, jednou je to podzimní, jindy třeba zeleninové, úsměvné…“

Jaká jídla vy sám konzumujete s úsměvem?

„Nejraději mám středomořskou a asijskou kuchyni se zásadním podílem zeleniny, těstovin, ovoce a ryb. Nepřežírám se, v životě jsem se už najedl dost.“

6 úspěšných kuchařských show šéfa Pohlreicha

2009, 2015 – Ano, šéfe!

Majitelé špatných restaurací zvou drsného šéfa, aby je zachránil. Pohlreich na to jde od podlahy!

2010 – Na nože!

Pohlreich a spol. vybírají z kuchařů toho pravého guru, který dostane titul Superšéf a obdrží milion!

2011 – Šéf na grilu

Šéf diváky tentokrát vyškolí, jak správně grilovat steaky, burgery, kotlety, ryby a drůbež.

2013 Česko vaří s Pohlreichem

Live show, při které připravuje s TV diváky velké menu během jediné hodiny v přímém přenosu.

2014 – Rozpal to, šéfe!

Šéfkuchař rozpaluje gril a přidává tipy na přípravu pochoutek. Radí také, jaký gril si vybrat.

2015 – Teď vaří šéf

V zatím poslední cooking show šéf Pohlreich připravuje celá menu včetně polévek a dezertů.

Fotogalerie
7 fotografií