Majitel bytu, který si od něj Dudová pronajala loni v září, tvrdil, že ji nemohl dohnat na telefonu ani po mailu. Marně se z ní snažil dostat na nájmu dlužných 26 tisíc korun.

Placení však nebylo na Klaudii, ale na její matce a jejím příteli, kteří v bytě bydleli. Dudová jim ho pronajala na své jméno, protože – jak říká – to bylo snazší. „Chtěla jsem pomoct vlastní rodině, a tak jsem pro ně získala byt, protože to s lidmi umím, nejsem tmavá a mnoho lidí ve mně nevidí typickou Romku. A taky v tom možná hrálo roli to, že jsem hrála ve filmu. To bylo ještě před těma cenami. Tak mi ten byt prostě dali,“ napsala ve vyjádření k celé situaci Dudová, které se tak role Žanety, jež se zkouší odlepit ze dna, z filmu Cesta ven, smísila se skutečným životem.

Že Klaudii role ve filmu pomohla k získání nájemní smlouvy na byt, potvrdil pro MF Dnes i sám jeho majitel Zbyšek Studecký. „Věděl jsem, že je to herečka z filmu Cesta ven. To pro mě byla záruka jisté serióznosti. Říkal jsem si, že není možné házet všechny Romy do jednoho pytle,“ nechal se slyšet.

V září pak Dudová podepsala smlouvu s tím, že majitele informovala, že v bytě bude bydlet její matka a přítel. Na nich také bylo, aby 4200 korun za nájem a 4000 za energie a služby platili. „Je pravda, že neplatili. Když jsem se to dozvěděla, snažila jsem se, aby byt platili. Slíbili mi to, jenže neplatili. Takže pak už jsem nevěděla, jak mluvit s mámou a co říct tomu majiteli, co měl právo na svůj nájem,“ vysvětlila nyní celou situaci prostřednictvím facebookových stránek filmu Cesta ven Dudová.

Pomsta majitele?

Dodala však také, že nabízela majiteli nájem za matku a jejího přítele zaplatit ve třech splátkách, o čemž Studecký nechtěl ani slyšet. „To odmítl, že chce vše najednou, anebo nic. Proč nechtěl peníze po třetinách, ale radši na mne zavolal média, nevím. Možná proto, že, jak řekl, jsem prý vyhrála nezaslouženě Českého lva a teď to schytám. Velmi mne mrzí, že opět kolují články o tom, jak se Romové špatně chovají, a že nás zase mohou hodit do jednoho pytle,“ uzavřela Dudová, jejíž matka i s přítelem se z bytu hned den po uveřejnění článku o dluzích odstěhovala.

Případ Klaudie Dudové, která pronajala byt pro matku na sebe, protože podle svých slov není tak "tmavá", a navíc jí pomohlo filmem proslavené jméno, přišel v okamžiku, kdy ombudsmanka Anna Šabatová udělala pokus, při kterém poslala do realitní kanceláře "nastrčenou" Romku, aby si zkusila pronajmout byt, ale ta neuspěla...

Video
Video se připravuje ...

Český lev: Geislerovou převálcovala žena za pultem! Markéta Reinischová, Jan Brunclík

Fotogalerie
5 fotografií