„Jsem tu proto, že jsem si požádal o celou zdravotní dokumentaci,“ řekl Blesku Rychtář, když jsme ho včera zastihli v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice.

 „Moje žena byla umístěna do pokoje a držena v nelidských podmínkách proti své vůli. Iveta sama v tu chvíli vůbec nechápala, proč je převážena někam do psychiatrické léčebny,“ postěžoval si Josef, který už na konci roku zveřejnil fotografie, na kterých má Bartošová modřiny.

Proti jeho slovům se ohradila nemocnice. „Rozhodně bych se podmínky, ve kterých se léčí naši pacienti, neodvažoval nazvat jako nelidské. Není obvyklé, aby v těchto pokojích byla špína, to hraničí s realitou. Nemohu posoudit, co pan Rychtář viděl, ale rádi přijmeme jakýkoliv podnět od kohokoliv pro zlepšení naší péče,“ sdělil Blesku náměstek pro lékařskou péči MUDr. Marek Páv.

Video
Video se připravuje ...

Rychtář v Bohnicích! Popsal, jak se Iveta prala se saniťáky! David Turek, Jan Jedlička

Na vlastní pěst

Vdovec je rozhodnutý zahájit vlastní vyšetřování, kdo jeho ženě ublížil a jak vznikly podlitiny na jejím těle. „Z dokumentace, kterou mi poskytla léčebna, se zdá, že podle všeho za modřiny v psychiatrické léčebně nemohou,“ říká.

Pátrat ale bude dál, zřejmě také v Thomayerově nemocnici, kde Bartošové krátce předtím operovali vřed na dvanácterníku. A také na Bulovce, kam ji během pobytu v Bohnicích dováželi na kontroly a odstranění stehů.

„Chci, aby viník přestal pracovat ve zdravotnictví, a nikomu tak už nemohl ubližovat,“ dodal Rychtář.

Pobyt na psychiatrii odklepl soud!

Iveta Bartošová byla sice na přelomu července a srpna 2013 hospitalizována v psychiatrické léčebně v Bohnicích proti své vůli, avšak nikoli protiprávně! A vyplývá to i z dokumentů, které si Josef Rychtář včera odnášel z léčebny domů. Její »umístěnku« do blázince totiž posvětil soud!

„Pan Rychtář si může tvrdit, co chce. My jako Psychiatrická léčebna dodržujeme zákon. Pokud jsou zákonné důvody pro to, někoho zadržet, když je nebezpečný sobě nebo svému okolí, když je intoxikovaný nebo pod vlivem duševního onemocnění, tuto skutečnost neprodleně hlásíme soudu a ten zahájí detenční řízení,“ vysvětlil Blesku náměstek pro lékařskou péči Marek Páv.

„Do sedmi dnů pak musí přijet pracovník soudu, udělat pohovor s pacientem a ošetřujícím lékařem a rozhodnout o tom, zda byly splněny zákonné důvody,“ dodává.

Nedobrovolně hospitalizovaných osob je podle expertů na českých psychiatriích kolem deseti procent...

Jak přijít do léčebny?

A) Dobrovolně

1. Z vlastní iniciativy.

2. Na žádost příbuzných. O hospitalizaci rozhoduje léčebna a pacient smí kdykoli odejít.

B) Nedobrovolně

1. Léčebna konstatuje, že je pacient nebezpečný sobě či okolí.

2. Soud nařídí ochrannou léčbu.

3. Soud umístí osobu, aby na ni mohl být vypracován posudek. O hospitalizaci rozhoduje soud, o propuštění soud nebo léčebna.

Fotogalerie
11 fotografií