Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Víc než půlstoletí českých princezen: Bývaly to puťky, teď z nich jde strach!

/
  • Jak se mění princezny?
    27. prosince 2016 ● 05:28

    Rozmazlená chudinka i udatná bojovnice! Princezny v českých pohádkách prošly od 70. let minulého století velkou proměnou. Jak moc se podobají dnešním ženám?

  • 1.

    70. léta: Zlatovláska (1973)

    Jorga Kotrbová v roli přihlouplé slečinky

    Zlatovlasá panna je typická povrchní a neprůbojná princeznička. Je neustále obklopená řadou dvorních dam, se kterými se baví naivními hrami. Jediné, co ji vedle jejího krásného vzhledu zajímá, je kuchtík Jiřík v podání černovlasého Petra Štěpánka (66).

    Jorga Kotrbová hraje roli princezny Zlatovlásky.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    80. léta: O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987)

    Michaela Kuklová je nešikovná, ale pracovitá

    Přestože Jasněnka vystupuje podle dvorské etikety a má neustále při ruce chůvu, není až tak sebestředná a nehledí na to, jak vypadá. Díky lásce k ševci Jírovi, jehož hraje Jan Potměšil (48), umí vzít i za práci, i když třeba vaření jí zpočátku zrovna moc nejde.

    Michaela Kuklová jako princezna Jasněnka.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    90. léta: Jezerní královna (1997)

    Jitka Schneiderová jako spanilá inženýrka

    Všude byla a všechno ví. Krásná Odetta je chytrá a sebevědomá. Přestože ji zlá Jezerní královna uvězní s ostatními princeznami v jezeře, dokáže se jí postavit, ze zajetí uprchnout a najít pomoc. Nebojí se ani hrdě přijmout trest a celé noci třídit perly.

    Jitka Schneiderová v roli princezny Odetty.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Začátek milénia: Peklo s princeznou (2009)

    Tereza Voříšková se ukázala jako rváč v sukni

    Neposlušná a tvrdohlavá princezna Aneta se nejraději obléká do prostých šatů. Dokáže se postavit i svému otci a odmítne se vdát za prince Jeronýma neboli Jiřího Mádla (28). Díky své odvážnosti a obratnosti je spíše převlečeným chlapcem v sukni.

    Voříšková v roli princezny Anety je rváč v sukni. Dokáže se postavit i svému otci a odmítnout vdát se za prince Jeronýma neboli Jiřího Mádla.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Současnost: Kdyby byly ryby (2014)

    Jenovéfa Boková je drsná revolucionářka

    Lidunka je opravdu velmi netypická princezna. Na všechno má svůj vlastní názor a nesouhlasí s popravováním. Neustále se udržuje v kondici. Pravidelně cvičí, aby měla svaly, vyhledává zdravý životní styl a nebojí se žádné práce, ať už je jakákoli.

    Jenovéfa Boková v roli Lidunky je spíše drsná revolucionářka než princezna.
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Korunní princ (2015)

    Eva Josefíková pro lásku dokáže cokoliv

    Pohádka, ve které zazářil herec Patrik Děrgel popisuje jaké to je, když máte bratra (Kryštofa Hádka), kterej vás nesnáší, a je schopen udělat cokolív, aby se vás zbavil. Na řadu ale samozřejmě přijde láska, která nakonec všechno zachrání. Princezna, kterou hraje Eva Josefíková, je totiž nejenom krásná, ale i chytrá a všechny intriky nakonec odhalí sama a díky tomu bude moci se svým milovaným princem žít šťastně až do smrti.

    Korunní princ
    Autor: Česká televize

     

  • 7.

    Slíbená princezna (2016)

    Princezna Radost je přislíbená

    Dostat princeznu Rdost za ženu je hodně náročné. Pohádka je natočená na motivy Zlatovlásky a tak je jasné, že princeznin nápadník bude muset vynaložit hodně úsilí, aby mohl být šťastný. A ještě aby ne. Musí si svoji milovanou přece pořádně zasloužit.

    Slíbená princezna
    Autor: archiv

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 20

rada42: Čekám jen na to ,kdy budou pohádkové princezny serfovat na facebooku, dělat selfíčka a fotit se v koupelně mobilem před zrcadlem...

(27. 12. 2016 06:00)

martinbraun: Až na to vy pitomci, že na té poslední fotce není princezna ale její rádkyně nebo komorná nebo společnice nebo co to vlastně byla. Takže si vy dutohlavi v Blesku alespoň udělejte pořádek v informacích. Ale zjevně to stačí, pokud píšete pro skupinku primitivních dementů, kteří neumí nic jiného než napadat a urážet Václava Havla.

(27. 12. 2016 05:49)

stanislavpolacek: Dnešní pohádky to je velkovýroba nesmyslů na které se nedá koukat, a ostatní nesmysly kterýma nás krmí, to je přímo hnus. Je vidět jak nás chrchla nasměroval správným směrem a my poddaný jsme poslušně ho následovaly.

(08. 12. 2014 08:19)

avion: Už tam prosím vás nedávejte popelku s Šafránkovou.

(06. 12. 2014 20:34)

cipisek134: violka4:

(06. 12. 2014 05:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy