Blesk v minulých dnech popisoval příběh Pavlíny Pořízkové. Jak to ale vypadalo z pohledu pilotů, kteří chtěli rodině pomoct s emigrací?

Za pomoc zoufalým rodičům zaplatili velkou daň. Manželům Pořízkovým nabídli, že malým letadlem poletí pro šestiletou dceru, která po jejich emigraci do Švédska musela zůstat u prarodičů v Československu. Matce zařídili falešný pas, naložili ji do letadla, ale místo záchrany Pavlíny došlo k jejich zatknutí.

„Mlácení, mučení, sadismus... mnoho jsme stihli zažít ve čtyřech vězeních v Bohunicích u Brna, Ruzyni, Olomouci a na Pankráci,“ svěřili se po propuštění z vězení piloti, pro které se záchrana Pavlíny proměnila v boj o vlastní přežití. O roce ve čtyřech vězeních mluví jako o nejhorších místech na zemi.

Video
Video se připravuje ...

Topmodelka Pořízková (49): Její matka vypadá ještě líp! Mirka Dvořáková ,Petr Soukup, Luděk Mazák

„Znamenají pro nás svrab, mučení, sadismus, rány, sebevraždy a popravy, ale také záležitosti skoro malicherně lidské a v našem případě skoro paradoxní: zimu, která provrtává každý kousek těla celých 24 hodin denně,“ vylíčil své děsivé zážitky v rozhovoru pro švédské noviny jeden z pilotů, který zveřejnily Pozitivní noviny.

Byli odsouzeni na šest let, v nedůstojných a drsných podmínkách ve vězení bojovali o vlastní život. A i když byli po roce propuštěni, za to, že chtěli pomoct zoufalým rodičům, zaplatili zdravím. Christer měl vyražený přední zub, Karl Göran po zásahu pěstí na spánek na jedno ucho neslyšel a oba mají doživotní trauma.

Fotogalerie
10 fotografií