Nesouhlasil s režimem a trpěl jako zvíře. V roce 1968 odmítl kolaborovat. Nesměl hrát. Po podpisu Charty 77 byl několikrát zatčen a několik měsíců protiprávně držen ve vazbě.

V 70. letech žil pod stálým dohledem estébáků. A jeden z nich může za to, že léta chodil o holi! „Měl jsem zlomeniny, z nichž jedna je pořád v p*deli. A za to mohli estébáci,“ svěřil se Pavel Landovský.

„Vracel jsem se z hospody. Vystoupil jsem u Národního divadla z taxíku, aby za mnou nešli fízlové. A najednou jde chlap a říká své ženě – hele, to je ta svině! Pořád nám hlásej, že už ho chytli a támhle ho vidím,“ vzpomínal na začátek hororového zážitku.„A já mu říkám: Jdi do p*dele,ty šmejde! A on mě najednou vzal a že mě hodí přes ten rantl...,“ řekl herec.

Video
Video se připravuje ...

Schwanzenberg o smrti Landovského: Zachránil mi život! redakce Blesk.cz

Měl se utopit

Estébákův plán zněl – utopí se, řekne se, že byl ožralej. „Tak mě chytil a zvedal mě a já se přepustil jednou rukou a natáhl jsem mu pořádně pěstí,“ popisoval noční rvačku herec, který měl strach o život.

„Klidně jsem mohl spadnout i na tvrdý, na ostrov. Tak jsem ho třískal, co to šlo, ale držel jsem se. A proto jsem si dal nohu mezi šprušle zábradlí, abych ho mohl pořádně natáhnout. A jak mě zkroutil, když mě chtěl hodit dolů, tak ta noha křupla jako větev,“ ukončil vzpomínání ve své 13. komnatě na říjnový den roku 1978, který mu na celý život zničil levou nohu.

Co je Charta 77

Neformální československá občanská iniciativa kritizovala »politickou a státní moc« za pošlapávání lidských a občanských práv, k jejichž dodržování se ČSSR zavázala v Helsinkách.

Pojmenována je podle dokumentu Charta 77 (Prohlášení Charty 77) z 1. ledna 1977. Dnes se považuje za jednu z nejvýznamnějších akcí odporu vůči předlistopadovému režimu v období normalizace po roce 1968.

Video
Video se připravuje ...

Černé dny českého showbyznysu: Smrt úřadovala třikrát! redakce Blesk TV

Fotogalerie
11 fotografií