Herecká asociace vytáhla na jaře do boje za vyšší honoráře v dabingu. „Roky máme stejné peníze, jsou na nás kladeny větší nároky, a to vše na úkor kvality,“ řekl Blesku herec Zdeněk Hruška (43).

Vedlejší kolej

Prostřednictvím agentury ManpowerGroup se dabéři chtěli domoci lepších finančních podmínek. Brzy se ale ukázalo, že kdo podepsal, prakticky ostrouhal. Podpisem se hlavně vzdal možnosti rozhodovat o sobě sám.

Část dabérů zůstala zcela bez práce, jejich role v seriálech studia přeobsadila herci, kteří nepodepsali. „Od května nemám nabídky,“ svěřila se například Valérie Zawadská (55). A studia si dál stojí za svým. „V průběhu roku přece nemůžeme měnit stanovené podmínky, rušit smlouvy,“ brání se Miroslav Čížek ze studia S PRO ALFA, které namlouvá hlavně seriály pro Primu.

Sbírka na pomoc

Dočasná spása přišla nyní od Ivana Trojana. Jeden z nejoblíbenějších a nejobsazovanějších herců poslal na konto Herecké asociace nemalou (ale blíž nespecifikovanou) finanční částku jako pomoc odstaveným kolegům. „Chceme vyhlásit Sbírku Ivana Trojana,“ řekl na zářijovém setkání herců Zdeněk Hruška. Oslovil kolegy, aby projevili finanční solidaritu s těmi, kteří nemají práci, a na konto taky přispívali. Je otázkou, která ze znesvářených strany vydrží déle.

Fotogalerie
11 fotografií