Do nemocnic za Jiráskovou ji často pouštěli jako její jedinou příbuznou. A tak nejlíp věděla, jak závažného rázu jsou její zdravotní problémy. Dodnes si třeba vybavuje, jak ji uviděla na metabolické jednotce nemocnice na Karlově náměstí.

„Byla v umělém spánku napojená na všechny ty přístroje, byla jsem úplně zděšená!“ vypráví paní Petra. „Přitom šla původně jen na kolonoskopii. A byla z toho velice těžká operace, po které jí navíc hrozil zápal plic. Prognóza, co jsem tam slyšela od pana primáře, byla velice špatná. Ale bylo fascinující, jak Jiřinka bojovala. To jsem ji obdivovala,“ řekla.

 

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Nejsmutnější pohřeb v ČT a nenávist nad hrobem Jiráskové! redakce Blesk TV

A obdivovala ji ještě víc, když procitla. „Vehementně se dožadovala svého diáře. A tak sestřičky proháněla, aby našly její tašku a diář. Ty pak kmitaly, až se diář našel a ona tam mohla vyhledat domluvené schůzky. A já jsem jí říkala: Jiřinko, ale dneska je to už passé. Ale ona měla prostě v sobě ten pocit zodpovědnosti, že musí do divadla a vše zařídit,“ popisuje paní Petra. „Však si všechny ty operace, co šly naplánovat, plánovala na léto, když byly divadelní prázdniny...“

Ach, ta cigára

Ta operace Jiráskové každopádně prodloužila život o celý rok. „Ona věděla, že prakticky není žádná perspektiva, ale bojovala do poslední chvíle.“ Zlobilo ji jenom, že má pořád cigaretu v ruce. „V tom jsme se neshodly. Říkala jsem jí: Jiřinko, ber ohled aspoň na toho pejska... A ona: Já už takhle s tou cigaretou v puse umřu...“ popisuje jejich sesterské debaty.

Čemu však odmítá věřit, je to, že by Jiřina mohla spáchat sebevraždu, jak se tradovalo. „Já u toho nebyla, ale co vím, tak všechny léky, které měla, byly z jejího dosahu a ona nebyla schopná sama vstát. To se rozhodně nestalo,“ je si jistá.

Starala se o Jiřinu i Emičku

„Jeden čas jsem hlídala Jiřinku po operaci a po operaci byla i fenka Emička. Emička měla rakovinu a spoustu metastáz, takže jsem ji ofačovanou nosila ven vyvenčit. Ona měla jinak paní Alenku Líznerovou, která ji chodila venčit a starala se o ni,“ svěřila se Jandová.

Když pak Emička uhynula, pořídila Jiráskové její hospodyně nového buldočka – Amálku A ta zase přežila ji...

Fotogalerie
11 fotografií