Už roky propůjčuje svůj hlas, ale i své ruce loutce Máničce. Toto povolání si však nyní vybírá svou daň. „Loutkářství je fyzická dřina. Některé loutky váží i pět kilo a zkuste třeba dvě hodiny v kuse držet v předpažení pětikilový pytel,“ povzdechla si Štáchová.

Zákonitě se tak musí ozvat záda i ruce. Herečce tak nezbývá nic jiného, než pro loutku Máničku po padesáti letech začít hledat nový hlas a ruce. Podobný osud prozatím nečeká naštěstí hlas Lízy Simpsonové, kterou Helena Štáchová dabuje už pětadvacet let. Líza se na zdraví Štáchová nepodepisuje. „Zatímco na mě jsou roky vidět, ona je pořád mladá, žlutá, vitální,“ usmívá se Štáchová.

Herečka bojuje o své zdraví téměř celý svůj život. Prakticky dvakrát si zachránila život. Poprvé nad ní stál anděl strážný, když proletěla čelním sklem auta při autonehodě, kterou nezavinila. Tehdy jí sklo doslova amputovalo rty, nos a poranilo oko.

Lékaři jí tenkrát museli obličej zcela rekonstruovat a dnes to na herečce nejde vůbec poznat. Podruhé se o svůj život Štáchová poprala, když zvítězila nad rakovinou lymfatických žláz. Na herečku teď však čeká další životní bitva – najít svou vhodnou nástupkyni pro Máničku.

Fotogalerie
5 fotografií