Hrají spolu, chodí spolu, milují se. „Je to osud,“ říká písničkářka, která byla dříve partnerkou undergroundového básníka Ivana Martina Jirouse (†67), známého pod přezdívkou Magor. Tomu ale v listopadu 2011 zahrála na pohřbu a... Posledního půl roku žije s Oldou!

Jiný člověk

Díky Vokaté je z Kaisera jiný člověk. Odhalila v něm muzikanta a herec teď válí na kytaru a hlavně na housle. A evidentně ho to baví. Koncertoval i na premiéře pohádky Tři bratři, v červenci spolu vystoupili na Letišti Václava Havla v Praze a teď se chystají na festival do Trutnova.

Poznali se prý právě díky Magorovi. „Po jeho smrti jsem organizovala různé vzpomínkové večery a Olda se mi nějak pořád prolínal do života. Sedli jsme si,“ vzpomíná Dáša. „Jako by zasáhla nějaká vyšší moc,“ dodává písničkářka.

Udeřil cit

Z partnerů hudebních se stali životní. „Ano, jsme spolu,“ potvrzuje Vokatá. Napsala novou písničku, v níž dokonce zpívá: „Světem letí zpráva, já se budu vdávat, světem letí zpráva, že jsem tvoje pravá láska.“ Tak uvidíme, čeho se ještě dočkáme.

Kaiser na premiéře Tří bratrů:

Video
Video se připravuje ...

Oldřich Kaiser David Turek, Lukáš Červený

Žila i s Londýnem

Písničkářka Dáša Vokatá pochází z Karviné. Když jí bylo 22 let, zemřel jí otec. Odešla z domova a usadila se v Rychnově u Děčína. Zde také potkala svého pozdějšího manžela Zdeňka Vokatého, známého v českém undergroundu pod přezdívkou Londýn. V roce 1980 s rodinou emigrovala do Rakouska, kde střídavě žije dodnes. V 80. letech vydala své první album pojmenované Láska. Po roce 1989 se občas vrací do Česka, kde mimo jiné často vystupuje na festivalu v Trutnově. Celých 20 let žila s básníkem Ivanem Martinem Jirousem zvaného Magor.

Historie jejich vztahu

Poznali se, když Oldřich Kaiser s Ivanem Jirousem načetli na CD Pravdivý příběh Plastic People. „Jejich hlasy se dobře doplňovaly,“ řekla tehdy Dáša. Myslela, že Oldřich bude jen recitovat, ale pak v Kaiserovi objevila rockera. „Hraje dobře na kytaru a na housle, tak jsem ho začala učit mé písničky,“ vysvětlila Dáša. „Máme na sebe tisíc let, pryč je bolest minulá,“ oslavuje písničkářka současnost.

Fotogalerie
14 fotografií