Půvabná blondýnka Lucie Borhyová se stala historicky nejmladší moderátorkou, která kdy okouzlila televizní diváky během svého prvního moderování hlavních zpráv. Tehdy jí bylo pouhých jednadvacet let. Do křesla usedla poprvé 5. srpna 1999 vedle někdejšího moderátora počasí Reynoldse Korantenga. Mladičká Lucie zvládla vysílání s naprostým klidem. Nervozita na ní nebyla kupodivu vůbec znát.

Mluvila plynule, i když možná trochu strnule, a bez jejího typického úsměvu od ucha k uchu. Jediné, co by se jí dalo vytknout, byl její outfit. Borhyovou totiž v kostymérně navlékli do o dvě čísla většího vínového saka, které jí přidalo na letech. Z rozverné jednadvacítky tak udělali rázem usedlou třicítku.

Video
Video se připravuje ...

Borhyová poprvé moderuje Televizní noviny. Nova TV

Srovnatelná, ale lepší Gábina

Oproti ní nováček televizního zpravodajství Gabriela Kratochvílová usedla do moderátorského křesla ve svých čtyřiadvaceti letech. Dvojici tvoří s desetibojařem Romanem Šebrlem, který má s mluvením před kamerou ještě méně zkušeností než ona. I navzdory kritice o tom, že každý by se měl držet svého řemesla, krátkovlasá Gabriela nesmírně překvapila. Během celého vysílání se přeřekla pouze dvakrát, ale velmi pohotově se opravila, působila velmi přirozeně a důvěryhodně. „Gábina položila Romana na lopatky, byla přirozená,“ okomentoval její projev reportér Blesk TV David Vaníček.

I když na Gábině nebyla nervozita vůbec znát, sama přiznává, že se jí klepala kolena. „Mám radost, že jsme to zvládli. Nervozita byla obrovská a měla jsem co dělat, abych ji ovládla. Ale veškerý strach naštěstí rychle opadl a těším se, že diváky znovu pozdravím v pondělí večer. Už hlavně vím, co mě čeká,“ svěřila se Kratochvílová.

Ta si navíc připsala u diváků body díky svému, pro někoho možná až příliš, odvážnému outfitu. Na obrazovce se totiž objevila v bílých šatech s jedním ramínkem a zdobením. Na rozdíl od tehdy tři roky mladší Borhyové, vystupovala úměrně ke svému mladému věku. Jediné, co by se nové hvězdě Primy dalo vytknout, byla její neustále máchající levá ruka, kterou si při projevu pomáhala. A také jejího širokého úsměvu bylo zpočátku příliš, a to ve chvílích, kdy hlásila smutnou zprávu.

Jedna sekretářkou, druhá modelkou

Ve své době nejmladší moderátorky Borhyová s Kratochvílovou mají kromě vzhledu naprosto rozdílnou minulost. Než se Lucie stala tváří Televizních novin, které uvádí už patnáct let, působila jako sekretářka tehdejšího ředitele Novy Vladimíra Železného. „Zaujala mě při zalévání kytek,“ přiznal před lety Železný. Borhyová však dodnes tvrdí, že se s Železným potkávala jen občas na chodbě, jinak s ním do styku nikdy nepřišla.

Její „nástupkyně“ Kratochvílová má za sebou zcela odlišnou zkušenost. Až doteď se živila jako modelka. Díky své kráse a přirozenosti se dokonce stala Českou Miss 2013 a zároveň získala i titul Miss Sympatie 2013. Byla také historicky první krátkovlasou misskou, která si na hlavu nasadila korunku krásy.