Pivní preclíky
2½ hrnku polohrubé mouky
3 panáky oleje
1 hrnek piva
¾ kostky droždí
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
½ lžičky soli
1 bílek na potření
Do nádoby s moukou dáme rozdrobené droždí, cukr a část nahřátého piva, lehce zasypeme moukou a necháme částečně vykynout. Pak přidáme olej, sůl, pepř, druhou část piva a zaděláme těsto, které necháme odpočívat. Po vykynutí rozdělíme těsto na kousky, v rukou vytvoříme jednotlivé pruty a z nich preclíky nebo tyčinky, které dáme na plech. Potřeme malým množstvím piva a posypeme některou z dochucovacích ingrediencí (hrubá sůl, kmín, sezam apod.). Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Rajská omáčka
1 litr rajského džusu
1 cibule
kousek másla
6 lžiček cukru
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
2 kostky zeleninového bujonu
trocha skořice
Do hrnce hodíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček nového koření, čtyři bobkové listy a zaprášíme skořicí. (Se skořicí opatrně!) Vše necháme v hrnci lehce zkaramelizovat (asi dvě minuty) a nakonec přidáme dvě kostky zeleninového bujonu. Do směsi přilijeme rajčatovou šťávu nebo džus a přivedeme k varu. Když se směs vaří, omáčku zahustíme trochou jíšky (rozmíchaná mouka s vodou), zavaříme dalších pět až deset minut. Ve finále zbývá omáčku jen přecedit přes síto a můžeme podávat. Jako přílohu Láďa Hruška doporučuje těstoviny.
Letní nanuky
1 vanička měkkého tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
½ vanilkového cukru
3 lžíce práškového cukru
Všechny suroviny dáme do jedné nádoby. Tvaroh, smetanu, půl vanilkového cukru a tři lžíce práškového cukru. Pak stačí směs asi tak minutu šlehat, ručně nebo za pomoci kuchyňského robota. Hotovou hmotou pak naplníme nanukové formičky. Pokud nám směs zbude, dají se s ní naplnit i jiné nádoby, třeba vaničky. Pak stačí dát formy na pár hodin do mrazáku a sladké potěšení je téměř hotové. Pokud chcete nanuk i s čokoládovou polevou, rozpustíme jakoukoliv čokoládu ve vodní lázni, zmrzlé nanuky s ní potřeme a na pár minut vrátíme zpět do ledničky.