Pivní preclíky

2½ hrnku polohrubé mouky
3 panáky oleje
1 hrnek piva
¾ kostky droždí
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
½ lžičky soli
1 bílek na potření

Do nádoby s moukou dáme rozdrobené droždí, cukr a část nahřátého piva, lehce zasypeme moukou a necháme částečně vykynout. Pak přidáme olej, sůl, pepř, druhou část piva a zaděláme těsto, které necháme odpočívat. Po vykynutí rozdělíme těsto na kousky, v rukou vytvoříme jednotlivé pruty a z nich preclíky nebo tyčinky, které dáme na plech. Potřeme malým množstvím piva a posypeme některou z dochucovacích ingrediencí (hrubá sůl, kmín, sezam apod.). Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.

Pivní preclíky: Chuťovka ke grilu. Celková cena: 19,50 Kč, 1 preclík: 1,30 Kč
Autor: Foto Láďa Hruška, isifa a archiv Blesku, více receptů na tn.cz

Rajská omáčka

1 litr rajského džusu
1 cibule
kousek másla
6 lžiček cukru
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
2 kostky zeleninového bujonu
trocha skořice

Do hrnce hodíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček nového koření, čtyři bobkové listy a zaprášíme skořicí. (Se skořicí opatrně!) Vše necháme v hrnci lehce zkaramelizovat (asi dvě minuty) a nakonec přidáme dvě kostky zeleninového bujonu. Do směsi přilijeme rajčatovou šťávu nebo džus a přivedeme k varu. Když se směs vaří, omáčku zahustíme trochou jíšky (rozmíchaná mouka s vodou), zavaříme dalších pět až deset minut. Ve finále zbývá omáčku jen přecedit přes síto a můžeme podávat. Jako přílohu Láďa Hruška doporučuje těstoviny.

Rajská omáčka: Rychlá dobrota. Celková cena: 44 Kč, 1 porce: 11 Kč
Autor: Foto Láďa Hruška, isifa a archiv Blesku, více receptů na tn.cz

Letní nanuky

1 vanička měkkého tvarohu
1 kelímek zakysané smetany
½ vanilkového cukru
3 lžíce práškového cukru

Všechny suroviny dáme do jedné nádoby. Tvaroh, smetanu, půl vanilkového cukru a tři lžíce práškového cukru. Pak stačí směs asi tak minutu šlehat, ručně nebo za pomoci kuchyňského robota. Hotovou hmotou pak naplníme nanukové formičky. Pokud nám směs zbude, dají se s ní naplnit i jiné nádoby, třeba vaničky. Pak stačí dát formy na pár hodin do mrazáku a sladké potěšení je téměř hotové. Pokud chcete nanuk i s čokoládovou polevou, rozpustíme jakoukoliv čokoládu ve vodní lázni, zmrzlé nanuky s ní potřeme a na pár minut vrátíme zpět do ledničky.

Letní nanuky: Senza svačinka. Celková cena: 35 Kč, 1 nanuk: 5 Kč
Autor: Foto Láďa Hruška, isifa a archiv Blesku, více receptů na tn.cz