Domácí zmrzlina

Suroviny:

3 vrchovaté lžíce hladké mouky
6 žloutků
2½ hrnku polohrubé mouky
9 lžic cukru
1/2 litru mléka
1 vanilkový cukr
2 panáky olivového oleje

Postup:

Mléko dáme do hrnce a zahřejeme. V míse smícháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a mouku. Mícháme do té doby, než se nám vytvoří kašička. Tu přidáme do mléka a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Když dosáhneme konzistence podobné pudinku, přestaneme zahřívat a necháme vychladnout. Do studené hmoty nalijeme olivový olej a pořádně promícháme. Dáme na šest hodin do mrazáku, občas směs promísíme. Nakonec ochutíme podle libosti: praženými mandlemi, čokoládou, karamelem nebo ovocem. 

Rychlá pizza

Na těsto:
1 kelímek pomazánkového másla
1 kelímek hladké mouky
špetka soli

Rajčatový nátěr:
1 rajský protlak
oregano, bazalka, česnek

V míse smícháme pomazánkové máslo, mouku a sůl a vypracujeme těsto (pokud se těsto lepí, přidáme více mouky). Těsto na pizzu vyválíme na placku a přendáme na pečicí papír. Potřeme tomatovým základem (smíchaný protlak s rozdrceným česnekem, špetkou oregana a bazalky). Nahoru dáme oblíbené přísady (například rajčata, mozzarellu, salám nebo šunku, fantazii se meze nekladou). Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme 15 až 20 minut.

Okurková limonáda

1,5 l neperlivé nebo perlivé vody (podle chuti)
1 salátová okurka
2 polévkové lžíce medu nebo třtinového cukru
2 limetky

Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na větší kostičky a ve větší nádobě rozmixujeme do podoby pyré. Pak přidáme půl litru vody a necháte směs 10–15 minut vylouhovat v ledničce. Poté směs přelijeme přes sítko do džbánu, přidáme šťávu ze dvou limetek, osladíme medem nebo třtinovým cukrem, dolijeme zbytkem vody a můžeme podávat třeba s ledem.

Ve 14. hodin vás čeká 2. díl receptů Ládi Hrušky!