„Ve svém prvním studentském bytě jsem měl remosku, kterou mi dali naši na cestu do Prahy. Byla to ta echt těžká česká,“ vzpomíná zpěvák Pavel Vítek se smíchem.

„Dělal jsem v ní francouzské brambory pro návštěvu a sklidil s nimi úspěch. Vlastně to bylo první jídlo, které jsem se naučil dělat,“ vzpomíná Vítek. Z nové remosky od Blesku má nefalšovanou radost.

Bezva dárek

„Líbí se mi, že se v ní jídlo nevaří na prudkém ohni nebo na mnoho stupňů a maso se tak nevysuší,“ pochvaluje si zpěvák a vyhlášený kuchař. Z cest po světě si kromě zážitků a receptů, které dokonce sepsal do knížky, vozí originální koření a hlavně pokyny od domorodců.

Pro čtenáře Blesku  Vítek připravil gruzínsko-arménskou specialitu.

Šašlikový hrnec

Suroviny:
• 1 kg kuřecích stehenních řízků
• 1 kg brambor
• parmezán nebo balkánský sýr
• bobkový list
Nálev:
• šťáva z 1 citronu
• 1 malá sklenice majolky (cca 200 ml)
• 1 smetana (12 %)
• 2-3 lžíce dijonské hořčice
• 2-3 lžíce rajského protlaku
• 3 lžíce octa balsamico
• 1-2 lžíce vinného octa
• 3-5 lžic olivového oleje
• 1-2 lžíce třtinového cukru
• 2 dcl červeného vína
• 1 lžíce sladké papriky
• 1 lžíce pálivé papriky
• 1 velká chilli paprička
• špetka kurkumy, tymiánu, oregána a saturejky
• pepř a sůl

Postup: Veškeré ingredience nálevu dobře promícháme a do připravené směsi vložíme maso. Důležité je, aby bylo maso dokonale ponořeno, aby se nálev dostal do každého vlákna. Naložené maso proložíme bobkovými listy a nahrubo pokrájenou cibulí. Necháme den uležet v chladu. Remosku vymažeme olivovým olejem a na její dno poklademe alespoň dvě vrstvy na kolečka nakrájených brambor. Na ně rozprostřeme maso včetně celého nálevu. Na konci pečení posypeme sýrem. Pečeme v remosce necelé 2 hodiny.

TIP: Šašlikový hrnec připravíte i z kvalitního telecího, hovězího, vepřového či jehněčího masa. V tom případě Vítek doporučuje do marinády použít suché červené víno a nechat maso marinovat o den déle. „A toho vinného octa se nemusíme obávat – správný šašlik má být mírně navinulý!“ dodává zpěvák.

VIDEO: Pavel Vítek vaří s remoskou!

Video
délka: 01:33.24

PAVEL VÍTEK VAŘÍ S REMOSKOU Kateřina Kotalová