Až do onoho osudného dne nic nenasvědčovalo tomu, že by těhotenství nedopadlo dobře. V osmém měsíci těhotenství u Evy propukla preeklampsie, což je výlučně těhotenská nemoc, která postihne velmi malé procento žen.

"Vůbec nic jsem nečekala. Šla jsem na běžnou kontrolu, kde mi nejdřív naměřili hodně vysoký tlak, pak doktor nenašel srdeční rytmus dítěte na ultrazvuku a pak to šlo ráz na ráz. Okamžitý převoz do nemocnice, bezvědomí..." svěřila se v rozhovoru pro magazín OnaDnes herečka, která si zahrála ve filmu Bathory nebo seriálu Ulice.

Nejenom, že přišla o dítě, ale úplně jí selhaly ledviny. Čtrnáct dní nato šla na svou první dialýzu. Jediným řešením byla transplantace ledvin. Na novou ledvinu od vhodného dárce si počkala dva roky.

Transplantace ledviny Elisabeth Taylor

"Hned po transplantaci jsem cítila obrovský příval energie, najednou jsem měla pocit, že mě ten přival roztrhne. Týden po zákroku mě pustili domů. Kdo je dárcem, netuším, nesmí vám to říct. Když mě vezli do IKEMu, tak jsem v rádiu slyšela zprávu, že zemřela Elisabeth Taylor, a tak jsem si svou ledvinu pojmenovala podle ní," říká Elsnerová.

Dva roky po transplantaci se herečka s manželem, ředitelem spolku Kašpar Jakubem Špalkem, rozhodla, že se pokusí o dítě. Netrvalo dlouho a vyšlo to. Dnes je Eva maminkou tříměsíčního syna Vojtěcha.

Co je preeklampsie?

Jedná se o onemocnění placenty, jinak řečeno tam, kde není placenta, nemůže být ani preeklampsie. Protože mateřský organizmus je v těhotenství řízen hormony plodu, i onemocnění placenty se projeví komplikacemi u matky. Na druhé straně však u preeklampsie není ohrožena jenom matka, ale i samotný plod. Hlavním projevem preeklampsie je zvýšený krevní tlak matky spojený s únikem bílkovin do moči.