Ha Thanh Nguyen (24) se přistěhovala do Česka s rodiči ve svých pěti letech. „Nejprve sem přijela maminka za prací a my s tátou až rok po ní. Moc se mi po mamince stýskalo,“ prozradila deníku Aha! herečka.

Ta by se do rodného Vietnamu nerada vracela. „Můj domov je tady, mám tu hezkou práci, kamarádky i přítele,“ přiznala. Přesto na dětství, které by Češi rozhodně neoznačili jako idylické, vzpomíná v dobrém. Hlavně hygienické podmínky nebyli v rodišti Ha Thanh zrovna dobré.

„Vietnamské školy byly mnohem skromnější,“ začala vyprávět sympatická černovláska. „Sedávali jsme na zemi, spali na rohožích, takže když se jeden počural, byli jsme mokří všichni.“

Přestup do české školky tak byl mírným kulturním šokem. „Nebyli jsme obklopeni hračkami jako tady. Tady měl každý svoji postýlku a židličku.“ Navíc v Česku jsou ve školkách dobré hygienické podmínky, na rozdíl od Vietnamu. „Tam jsme chodili na cihly v místnosti s jedním odtokem do kanalizace,“ vzpomínala Ha Thanh.

Vzpomínky ale již nejsou tak děsivé a můžou za to léta strávená v České republice. „Z Vietnamu už si toho moc nepamatuju. Jsem ale svým rodičům opravdu vděčná, že se rozhodli vycestovat,“ zakončila své vyprávění představitelka půvabné sestřičky Tien.