Navíc doba mluvení je podle jeho slov omezená! Scenáristé primáckého seriálu s ním prý proto ztratili trpělivost. „Nedivím se, že mě už nechtějí. Zdržoval jsem natáčení, pořád se kvůli mně něco měnilo. Navíc mě skutečně čeká ještě další zákrok,“ řekl Blesku Švehlík, kterému se v létě vrátila rakovina štítné žlázy a po operaci ztratil hlas. Proto v prosinci podstoupil ještě chirurgický zákrok s hlasivkami.

Tuk z pupku

„Pro herce je to hrůza, když nemluví. Teď ale stejně mluvím omezeně. Byl to jen experiment,“ sděluje Švehlík. Když mu hlasivka po operaci rakoviny krku nekmitala a on kvůli tomu ztratil hlas, svěřil se v prosinci do rukou profesora Jana Betky, přednosty ORL v pražském Motole.

A Švehlík Blesku zákrok popsal po svém: „Hlasivky vypadají jako dámské přirození a musejí kmitat. Mně mezi nimi vznikla mezera, ta jedna přestala kmitat, a tak mi ji operativně přisunuli. A aby nezdrhla zase zpátky, vyztužili ji tukem z pupku.“

Titan v hrdle

Tuk se ale začne potom postupně vstřebávat. „A ta mrcha hlasivka se vrátí tam, kde byla, a já přestanu zase mluvit,“ komentuje dál laicky Švehlík s tím, že ho čeká ještě další operace, při které se hlasivka místo tuku vyztuží vzácným a trvanlivějším kovem, třeba titanem.

„Ale zaplatím za to deset tisíc,“ konstatuje herec, který prý teď bude hrát pouze v Národním divadle. „Dokud mi to ovšem nepřestane zase mluvit vůbec...,“ dodává trpce.

Bernát neumřel, vrátí se!

Režisér Jiří Adamec (65)  je přesvědčen, že Cesty domů o svého profesora Bernáta definitivně nepřišly. „Já Lojzíka chci a diváci a herečtí kolegové také,“ říká Adamec, který je přesvědčen, že po dalším zákroku už bude herec definitivně v pořádku.

„Cesty domů se snad ještě nějaký ten rok budou točit a co je nejdůležitější, profesor Bernát ještě nezemřel... V seriálu končí pouze ten, kdo je mrtev,“ dodal Adamec.