Zakladatel taneční skupiny UNO, ve které tančil také komik Richard Genzer, byl ve svých začátcích úspěšný a bohatý. Miloval společnost, rozhazoval peníze za luxusní auta a domy, platil a pořádal honosné rauty a alkoholu začal pomalu přicházet na chuť. "Já jsem v podstatě neměl vůbec rád, nechutnal mi. Ale díky úspěchům v muzikálech bylo pořád co oslavovat a najednou byl alkohol můj velký kamarád," svěřil se Richard Hes před lety ve 13. komnatě.

Jeho bohémský život plný večírků se odrazil na jeho profesionalitě. V době, kdy se začal zkoušet muzikál Monte Cristo, k němuž Hes dělal choreografii, byl už Richard na alkoholu závislý. "Monte Cristo vznikal v bolestech. Chlastal jsem přes den i před zkouškama. Měl jsem deprese a pochybnosti z profesní pochybnosti," přiznal Hes. Láska k chlastu byla neúprosná a Hese pomalu tahala ke dnu.

Na naléhání své manželky Marcely a svých nejbližších přátel nastoupil na pětidenní ambulantní léčbu. "Ještě ten den jsem se vožral. A vše začalo znova. Flašky jsem si schovával v divadle, řídil jsem vožralý, několikrát jsem upadl ze schodů. Jednou jsem dokonce upadl do bezvědomí a ležel pod schodama asi půl dne, než mě někdo našel," vzpomínal choreograf na své alkoholické období. Opíjel se tak, že se často probouzel na záchytce, aniž by věděl, jak se tam dostal. Rozpadala se mu rodina, jeho profesní hvězda pomalu zhasínala.

Richard Hes nastoupil druhou tříměsíční léčbu, ovšem ta byla také neúspěšná. Hes vydržel bez pití pouze jeden den. Kvůli depresím si míchal vražedné koktejly plné alkoholu a antidepresiv. Jeho stav byl tak vážný, že mu lékaři oznámili, že jestli nepřestane pít, zemře. To ho dohnalo až k poslední léčbě, která byla nakonec úspěšná. Sotva se však ze své závislosti dostal, přišla další rána. Lékaři mu začátkem loňského roku diagnostikovali rakovinu slinivky. Hesovi došlo, že chlast si vybral svou daň.

Zákeřná nemoc byla jeho noční můrou a postupovala velmi rychle. Na sklonku svého života žil v hospicu v pražských Bohnicích. Také tam si způsobil zranění, když nešťastně upadl ze schodů. Hes svůj boj s rakovinou prohrál dnes ve vinohradské nemocnici, kam byl po pádu převezen.

Video
Video se připravuje ...

Richard Hes (†50): Už jako mladík tančil božsky... Tomáš Polák, youtube.com