Filip špatně snášel hanlivé řeči o homosexuálech, i když před většinou svého okolí svou orientaci tajil. „Byl gay, a přestože věděl, že ho celá jeho rodina miluje, trpěl nepřijetím a výsměchem společnosti. Když jsem četla jeho dopis na rozloučenou, připomněl mi Filípkův čin sebevraždu Jana Palacha,“ prohlásila o svém milovaném synovci zdrcená Janečková.

Všichni se však přesto ptají, proč musel Filip sáhnout po tak drastickém řešení. „Byl velmi citlivou a emočně založenou osobností. Byl poměrně nestabilní a velmi ovlivnitelný okolím. Jednalo se o osobnost s problematickými sociálními vztahy, svým způsobem se utápěl v emocích, hlavně negativních,“ prohlásila o Filipovi grafoložka Zuzana Dobiášová, která zhodnotila chlapcům dopis na rozloučenou.

Filip podle ní odmítal pomoc okolí. „V některých případech, i když mu nabídlo pomoc okolí, tak ji odmítl, a mohl se k ostatním chovat nevybíravě,“ dodala. Podle sestry Filipa Alžběty byl ale tím nejlepším sourozencem. „Byl to nejcitlivější muž, jakého jsem znala,“ prohlásila.

Video
Video se připravuje ...

Synovec Ester Janečkové: Na rakvi měl duhovou vlajku David Turek, Petr Soukup

Vyjádření Czeslawa Waleka, prezidenta Prague Pride

"Stejně jako já se bude mnoho lidí nevěřícně ptát PROČ? Vždyť to u nás s homofobií není tak špatný, ba naopak. A pak si začnu promítat životy tisíců chlapců a děvčat z malých měst či vesnic, a ptám se: Je česká společnost vůči nám tolerantní, nebo spíše lhostejná?

Dokud totiž žijeme uzavřeni mezi čtyřmi stěnami, tak nás společnost toleruje, o respektu není řeč. V okamžiku, kdy vyjdeme na ulici a začneme mluvit o svatbě či adopcích, tak se zvedá vlna odporu. Agentura EU pro lidská práva loni vydala průzkum, podle kterého 83 % českých gayů a leseb bylo ve škole šikanováno. Úřady, ale ani rodiče nebo učitelé, na tento fakt nijak nereagují! My všichni můžeme na to reagovat jednoduchým způsobem, ve svém okolí se veřejně »vyoutovat.«

Filip to nebojácně udělal, udělal to ve svých čtrnácti a udělal to na malé vesnici. To chtělo sakra odvahu a ten kluk ji měl. Byl to určitě krásný, citlivý mladý muž, který byl odhodlaný v životě něco změnit. Nám nezbývá nic jiného, než pokračovat v tom, co on vyřval do světa.“

Foto Filipa zveřejňujeme se souhlasem rodiny.