Za srdceryvného pláče celé obce na Královéhradecku pohřbila moderátorka Ester Janečková svého synovce Filipa. Mladý gay spáchal sebevraždu na zahradě domu, ve kterém žil celý svůj krátký život. Neunesl bezpráví a homofobii světa. Rodina po dlouhém váhání poskytla Blesku úryvky z dopisu na rozloučenou, ze kterých mrazí. Přeje si totiž, aby jeho smrt nebyla zbytečná! „Rodina se rozhodla splnit Filípkovo poslední přání a všichni se zapojíme do boje proti homofobii,“ řekla včera Blesku stále zdrcená moderátorka Ester Janečková.

Toto jsou Filipova poslední slova adresované jeho rodině:

„Věřte, že to, co jsem udělal mě velice mrzí. Mrzí mě to proto, že jsme vás měl všechny moc rád a protože jste byli všichni skvělí. Jste ta nejlepší rodina a vážně mě to mrzí, ale musel jsem to udělat.“

Trápila ho nenávist

“Od malička Filip trpěl kvůli jakémukoliv bezpráví, trápila ho xenofobie, rasismus. Chtěl změnit svět,“ řekla tichým hlasem a slzami v očích oblíbená moderátorka Pošty pro tebe.

I přesto, že zažila ve svém pořadu spousty silných příběhů, tento dopis ji srazil na kolena:

„Kájo, Betty a Týno moc a moc si vážím vaší shovívavosti a toho, že jste „to“ brali v pohodě a nevadilo vám to… tohle (moje sexualita) je vlastně hlavní věc, kvůli které jsme to udělal… dnešní svět je naprosto plný předsudků a nenáviděnosti k určitým skupinám lidí… to mě hrozně štve a přeji si, aby to tak nebylo, aby se se všemi lidmi zacházelo stejně a aby moje smrt aspoň trochu napomohla k veškeré rovnoprávnosti všech lidí na zemi."

„I can’t change, even if I tried!“ (úryvek z písně SAME LOVE – MACKLEMORE)

(Nedokážu se změnit, i kdybych se snažil - pozn.red.)

Poslední sbohem!

Poslední věta dopisu byla adresována babičce:

„Babi, jak jsi říkala, že smrt je pro tebe vysvobozením… pro mě taky!!

Foto Filipa zveřejňujeme se souhlasem rodiny!

Video
Video se připravuje ...

Synovec Ester Janečkové: Na rakvi měl duhovou vlajku David Turek, Petr Soukup